NEVJEROJATNA PRIČA

Haskicu Mayu ostavili su zavezanu za drvo u šumi u Zagrebu. Bila je ukradena, sad su je vratili kući u drugu državu

‘Kad smo stigli u Encs, Maya je počela ‘cvjetati‘, a ponovno okupljanje nakon godinu dana bilo je doista dirljivo‘

Ponovni susret Maye i njezine vlasnice u Mađarskoj

 Speciális Állatmentő Egység/FACEBOOK

Krajem svibnja tri haskija, jedan njemački ovčar i dvije mačke pronađeni su u park-šumi Grmoščica u Zagrebu.

- Psi su bili zavezani za stablo. Pronašli su ih građani koji su se šetali šumom. Kad smo došli na lice mjesta, utvrdili smo da su sva četiri psa ženke. Jedna haskica ima oko godinu dana, a druge dvije te njemačka ovčarka stare su oko dvije godine. Kad smo kujice dovezli u Dumovec, pregledali smo ih u veterinarskoj ambulanti. Jedna kujica ima površinsku ozljedu koju smo očistili i sanirali. Psi nemaju hrvatske mikročipove, a iz čipova koje imaju, na prvu ne možemo ući u trag vlasnicima - objavili su iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

- Upoznati smo s događajem i provodimo kriminalističko istraživanje - rekli su tad iz Policijske uprave zagrebačke.

Društvenim mrežama također su se proširile fotografije muškarca koji je iste pse šetao u blizini Britanskog trga, a kasnije i Kustošijom na zapadu Zagreba. Građani su odmah krenuli u akciju - Azilu Dumovec počeli su slati snimke nadzornih kamera i dojavljivati informacije o tome gdje su sve viđali pse.

A skoro dva mjeseca kasnije, priča je napokon dobila sretan završetak. U nastavku je prenosimo u cijelosti.

- Maya (Bátor), prekrasna haski curica koja je ukradena prije godinu dana, u nedjelju se vratila kući iz Zagreba!

Kako smo već izvijestili, psi su pronađeni vezani u šumi u Zagrebu. Naši zagrebački prijatelji odveli su ih u sklonište i skenirali im mikročipove. Zajedno smo razotkrili priču. Maya (prije poznata kao Bátor) ukradena je prije godinu dana, a ostali zavezani psi pripadali su lopovu. Nije poznato što se s dotičnim dogodilo jer isti dosad nije pronađen.

Mi smo u međuvremenu kontaktirali Mayinu vlasnicu i obećali joj da ćemo kujicu dovesti kući. Naš put nije bio lak. Taman smo krenuli kad je na cesti eksplodirao stražnji kotač našeg vozila. Ali nismo odustali i sat vremena kasnije misija se nastavila. Sretno smo stigli u Zagreb... Maya nas je dočekala besprijekorno uređena i čista, kao da je upravo došla od kozmetičarke!

Putovanje kući bilo je dugo i naporno, s velikim prometnim gužvama. Malo smo se odmorili u Budimpešti, gdje su nam domaćini bili haskiji Monkey i Siri. Pokušali su oraspoložiti Mayu, no ona je djelovala jako tužno, ne znajući što se oko nje događa. Promijenili smo automobile i krenuli do njezinih vlasnika. Kad smo stigli u Encs, Maya je počela ‘cvjetati‘, a ponovno okupljanje nakon godinu dana bilo je doista dirljivo. Sad kad se Maya konačno vratila kući, podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv počinitelja, kao što su to učinili naši prijatelji u Hrvatskoj.

Ukratko: 1200 prijeđenih kilometara, dva automobila, jedan vozač, jedan cijeli dan i 100.000 forinti za gorivo i cestarine. I sve bismo ponovili jer ponovni susret i sreća koje smo doživjeli vrijedni su toga - napisali su na Facebooku iz mađarske Udruge Speciális Állatmentő Egység.

A o svemu su se u ponedjeljak oglasili i iz Dumovca.

- Ako pratite naše društvene mreže, znate što se dogodilo sa psima koji su u svibnju pronađeni na Grmoščici. Jedan je vraćen kući u Mađarsku, a tri smo sretno udomili. S njima je tad pronađen mačak Finni, a nekoliko tjedana kasnije i Janko. Oni kod nas svoje ljude još čekaju.

Finni ima četiri godine. Genetski je slijep pa se udomljava isključivo u kuću ili stan bez mogućnosti izlaska van. Dobar je s drugim mačkama i jako se voli maziti.

I Janko je sličnog karaktera. Blag je prema svojoj i ljudskoj vrsti. Iako djeluje kao mrgud, dobra je duša. Bit će beskrajno zahvalan čovjeku koji mu otvori svoje srce.

Ako želite udomiti Finnija ili Janka, javite nam se na e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - objavili su na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:47