SVAKA ČAST!

HGSS izvukao srndaća iz 50-metarske šumske jame: Nakon opsežne akcije pušten je u prirodu

Životinja nije bila ozlijeđena nakon pada, ali dolje nikako ne bi mogla opstati

Spašavanje srndaća iz 50-metarske jame

 HGSS/Facebook

Kada spašavaju tuđe živote, naši vrijedni HGSS-ovci redovito riskiraju svoje, premda se radilo i o šumskim životinjama. U nedjelju su taku u prilično zahtjevnoj speleološkoj akciji spasili mladog srndaća koji je upao u 50-metarsku Mijatovu jamu na području općine Generalski Stol nedaleko Duge Rese. Mladu životinju na lokalitetu su zapazili instruktori i polaznici nastave Speleološke škole Planinarskog društva Osmica iz Karlovca.

Životinja nije bila ozlijeđena nakon pada, ali dolje nikako ne bi mogla opstati. Mogućnost izlaska iz jame ne postoji, osim uz korištenje užeta. Inače, ovaj speleološki objekt, osim što je dubok oko 50 metara dugačak je gotovo kilometar.

- Po dobivanju potrebnih podataka 12.03.2023. na teren izlazi 10 spašavatelja HGSS Stanice Karlovac i 3 spašavatelja HGSS Stanice Zagreb. Dolaskom na lokaciju prva grupa spašavatelja se spušta u objekt te locira životinju, dok druga grupa spašavatelja umiruje životinju te ju zajedno pripremaju za evakuaciju iz objekta. Samu evakuaciju iz objekta je bilo potrebno provesti vrlo oprezno zbog opasnosti da se životinja ne bi probudila i ozlijedila - kažu u karlovačkoj Stanici HGSS-a.

Po završetku izvlačenja srndaća su udaljili od ulaza u špilju do buđenja, a nakon toga je pušten u prirodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:02