MLADIĆ

Hlap koji je snimljen u podmorju Rijeke tek je stasao. Ako bude sreće, pred njim je 70 godina

Fascinantna su to bića, koja što se našeg Jadrana tiče više vole sjeverniji dio, posebno uz obale Istre
 Srdjan Vrancic/Cropix

Hlap (lat. Homarus gammarus) je morski rak clankonozac iz porodice Nephropidae. U Hrvatskoj je poznat pod brojnim nazivima, među kojima su i lap, rarog, njakar, ralog te humer. Rasprostranjen je diljem obala Jadrana ali s obzirom na to da podnosi puno niže temperature od jastoga puno je brojniji u sjevernom dijelu Jadrana, pogotovo uz obale Istre.

Mrijeste se tijekom zime, a ovisno o temperaturi mora znaju inkubirati svoja jajašca oko deset mjeseci, pa i duže. Jajašca su prilijepljena na donjoj strani zatka.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Razvoj ličinaka hlapa ima četiri stadija, a taj dio života traje oko mjesec dana. U tom dijelu razvoja jako mali broj hlapova preživi a jedan od razloga je i kanibalizam.

Nakon sto se razviju u hlapove, mladi će živjeti zakopani u morskom dnu oko dvije godine, nakon čega će potražiti kamenite terene. Tada su dugi oko 15 cm i trebati će još nekoliko godina da dosegnu spolnu zrelost. ž

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Ovog, tek stasalog hlapa, snimio je u podmorju Rijeke naš Srđan Vrančić. Pred mladim hlapom je cijeli život, za kojeg se stručnjaci slažu da može biti i po 70 godina. Želimo mu da u tom vremenu naše more ostane čisto i da, naravno, izbjegne sve one koji ga žele uloviti i pojesti.

image
Srdjan Vrancic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:22