SVAKA JOJ ČAST

Hobotnica pokazala kako lako otvara staklenku i oduševila baš sve: ‘Dajte joj računalo‘

Mnogim komentatorima ova je njena sposobnost bila nevjerojatna, jer dokazuje koliko je životinja inteligentna
Ilustracija
 Seskimphoto/Topfoto/Topfoto/Profimedia

Mnogi su ostali iznenađeni kada je otkriveno da su hobotnice izrazito inteligentna bića. Prije nekoliko godina mnoge je oduševila ona koja je našla rupu na dnu svog akvarija, a onda pričekala noć da svi odu i potom pobjegla. Nikad je nisu pronašli, naravno, a time je dokazala kako je bijeg bio pomno isplaniran.

Hobotnice se prilagođavaju okolnostima - koriste, recimo, otpad koji završi na dnu mora kako bi se u njega skrile ili ga čak vuku morskim dnom kao nešto svoje. Dakle, izrazito inteligentne i snalažljive, što se zapravo do prije nekoliko godina uopće nije znalo.

Jedna hobotnica, ova sa snimke BBC-a, pokazala je kako zna uočiti problem i riješiti ga. Brojni komentatori ispod videa bili su oduševljeni njenom sposobnošću da riješi problem, pa su neki iz šale predložili da joj se dozvoli pristup računalu, uvjereni da će riješiti probleme koji se pred nju postave.

Jedno je sasvim sigurno - ne znamo koliko su bića oko nas zaista inteligentna, no čini se da smo većinu njih po pitanju pameti doista podcijenili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:44