USPJEH

Hrabra majka spasila dijete od napada opasne životinje: Ostala je prisebna, evo što je učinila

Iako se park smatra teritorijem tih velikih mačaka, one se tamo zapravo vrlo rijetko viđaju

Puma, ilustracija

 James Hager/Robertharding/Profimedia

Zahvaljujući brzini reakcije jedne majke, njeno dijete nije stradalo kad je na njega krenula puma. Incident se dogodio u Nacionalnom parku Olympic u Washingtonu, a hrabra majka je osmogodišnje dijete spasila tako što je u panici počela vikati na veliku mačku. Nju je to uznemirilo, pa je pobjegla.

Dvojac je kampirao u blizini jezera Angeles kada je puma krenula na dijete. Majka je ostala prisebna, pa ju je otjerala, a sve je prošlo samo s lakšim ozljedama. Potvrdili su to i liječnici jer je dijete, za svaki slučaj, odvedeno u obližnju bolnicu

Osoblje parka odmah nakon dojave o ovom slučaju zamolilo je sve kampere da odu iz tog područja. Pretražuju ga u potrazi za velikom mačkom koju će, ako je pronađu, eutanazirati.

Iako se park smatra teritorijem puma, ta se stvorenja zapravo vrlo rijetko viđaju. Jasno je kako su i napadi ovih životinja na ljude iznimno rijetki, no, svi posjetitelji parka se pri ulazu upozoravaju da trebaju biti na oprezu.

- Preporučuje se da posjetitelji ne pješače ili džogiraju sami, a djecu drže u vidokrugu i blizu odraslih. Kućne ljubimce treba ostaviti doma, na kad se kreće parkom, uvijek treba paziti na svoje okruženje. U slučaju da se susretne pumu, važno je ne bježati, jer bi joj to moglo aktivirati lovački instinkt. Umjesto toga, preporuka je da se ljudi okupe, nastoje izgledati što veće, viču i gađaju je kamenjem ili onim što imaju pri ruci, kako bi je otjerali - upozorenja su svim posjetiteljima, piše Guardian.

Pume - koje se ponekad nazivaju i planinski lavovi - ugrožena su vrsta. Za razliku od većine velikih mačaka, one ne mogu rikati. Žive u planinama, šumama, pustinjama i močvarama. Nacionalna federacija za zaštitu divljih životinja opisuje ih kao "prikrivene grabežljivce, koji love noću i često čekaju plijen ili ga tiho vrebaju prije nego što nasrnu s leđa i zadaju smrtonosni ugriz".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:22