PROBLEMI U OPSKRBI

Hranu za ljubimce se čeka po mjesec dana, poskupjela je... Što se događa na tržištu?

Problem je sve što dolazi i SAD-a, ali i Kine, a većina proizvoda dolazi upravo iz tih zemalja

Ilustracija

 Anna Volobueva/Alamy/Alamy/Profimedia

Pandemija je promijenila mnogo toga, a jedna od njenih posljedica je i način funkcioniranja tržišta. Mnogih sirovina nedostaje, proizvode treba čekati neko vrijeme dok se ne pojave, o tome kako su cijene otišle gore ne treba ni govoriti... Odnosi se to, naravno, i na hranu za ljubimce. Diljem svijeta mnoge trgovine imaju problema s nabavom mnogih stvari - uglavnom hrane, ali i raznih poslastica, igračaka, zdjelica, krevetića, pijeska... Problem je time i veći jer je mnogi broj ljudi upravo u vrijeme pandemije po prvi puta udomio ljubimca, pa je i potražnja povećana.

Kakva je situacija u našoj zemlji? Nekoliko vlasnika pasa i mačaka reklo nam je da nisu imali probleme, već da sasvim normalno kupuju sve što treba. Drugi su, pak, imali drugačija iskustva. Nedostajalo je svega: od sjemenki za ptice pa do grebalica za mačke. Sve je to trebalo čekati.

- Moja kujica jede posebne, medicinske konzerve. Situacija nije za šalu, jer smije jesti samo tu hranu. No, bilo je problema zadnjih mjeseci, jer sam je morala dugo čekati. U nekim fazama konzervi nigdje nije bilo za kupiti, čekala sam da dođu, u trgovini mi nisu znali ništa reći, pa sam se snalazila sa suhom hranom te marke. Pomogao mi je veterinar svojim savjetima. Sad kad konzerve dođu, kupim doslovno sve koje dođu i odmah se zapišem za iduću pošiljku - kaže nam Tanja iz Zagreba.

Neki dobavljači nemaju problema - to su oni koji proizvode u Europi. Sirovine su im lokalne, kao i proizvodnja, pa nisu iskusili nikakve nestašice ni zastoje u isporuci. No, problema ipak ima.

Dok neke velike i poznate trgovine nisu odgovarale na naš upit, iz Zvjerinjaka su nam otvoreno priznali kako problem postoji.

- Ništa više nije kao prije. I industrija za kućne ljubimce također je pogođena te dolazi do nestašice hrane zbog poteškoća pri nabavi sirovina te otežanog i usporenog transporta - rekla nam je Helena Borko iz tog lanca trgovina potrepštinama za ljubimce.

Pojasnila je kako se na neke vrste hrane može čekati i do mjesec dana, no nije stvar samo u hrani, nego i u opremi za ljubimce.

- Problem je hrana koja dolazi iz Amerike te većina opreme koju uvozimo iz Italije, Češke, Nizozemske, ali dobavljači iz tih zemalja uvoze iz Kine, pa opet dolazi do velikih kašnjenja. Naravno, veliki problem u cijeloj ovoj situaciji je i povećanje cijena. Sve je poskupjelo: energenti, prijevoz... To svi osjećamo: mi kao dobavljači i, naravno naši kupci - pojasnila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:37