KONCERT U ŠTALI

Hrvatica među glazbenicima koji su svirali u staji: Planiramo nastaviti s našim "mu" koncertima!

Prvi je to u nizu nastupa koje čelisti planiraju izvoditi pred nešto drugačijom publikom
Nastup
 Julia Severinsen.

U pandemiji ljudima razne stvari padaju na pamet i ostvare se mnogi projekti koji inače nikako da dođu na red. Među njima je i jedan relativno neobičan: u jednu staju su, veoma smireno, ušetali klasični muzičari i započeli svirati. Jedina publika, ona zbog koje su bili tamo, bile su krave. Slušale su veoma pozorno, a na kraju koncerta nije izostala pohvala. Umjesto aplauza, čulo se "moooo". No, publika je očito bila veoma zadovoljna.

Koncert klasične glazbe održao se prije nekoliko dana u Lundu, selu zapadno od Kopenhagena. Muzičari su sjedili u staji, svirajući neke od najljepših melodija koje su ikad napisane. Poznato je da mnoge životinje, a posebno krave, cijene klasičnu muziku. Ona ih umiruje i čini sretnima.

Zvuči neobično, ali radi se o ozbiljnoj stvari. U staji su nastupali članovi Scandinavian Cello School (SCS), na čijem je čelu Jacob Shaw. Među muzičarima je bila i Petra Kušan, zagrebačka čelistica.

image
Nastup
Julia Severinsen.

- U radu SCS-a aktivno kao umjetnički savjetnik sudjelujem već pet godina. Dosad smo već ostvarili svakakve luckaste projekte, ali ovaj mi je posebno drag. Prošlog proljeća kad je nastupio potpuni lockdown u gotovo cijeloj Europi, Jacob mi je počeo spominjati ovu farmu, prvenstveno zbog iznimne kvalitete govedine koju je tamo nabavljao. Kako smo oboje još od studentskih dana opsjednuti dobrom hranom, došlo je do usporedbi s poznatom Kobe govedinom kojoj među ostalim puštaju Mozarta. Osim što nas je zanimalo kako bi danske krave reagirale na živu klasičnu glazbu, i epidemija je odradila svoje - kaže Petra i dodaje:

- Koncertne dvorane su u Danskoj i dalje zatvorene, te je bilo potrebno smisliti neke nove i kreativne prostore i događanja. Čim smo u koncertnoj odjeći ušli u staju i otvorili svoje instrumente, krave su se počele okupljati i veselo mukati. Osjećaj je vrlo sličan kao i pred zahvalnom ljudskom publikom, osim što smo povremeno dobili koji komadićak sjena prema sebi. Ovoliko pozitivnoj reakciji iz cijelog svijeta, nakon članka koji je objavljen u New York Times, se nitko od nas nije nadao i planiramo nastaviti s našim “mu koncertima” i u budućnosti - zaključuje Petra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:43