OKUPLJANJE

Hrvatski veterinari sudjelovali na trodnevnom skupu Višegradske skupine VET plus

Hrvatska i Makedonija istaknule su nužnost smanjenja poreza na veterinarsko-medicinske proizvode

Ilustracija

 Mauro Fermariello/Sciencephoto/Profimedia

Predstavnici Hrvatske veterinarske komore (HVK) sudjelovali su na trodnevnom skupu Višegradske skupine VET plus, održanom u mađarskom Višegradu, na kojem su istaknuli da je Hrvatska jedna od tri zemlje te skupine koja je slobodna od zoonoza i brojnih drugih zaraznih bolesti životinja.


“Hrvatska je jedna od tri zemlje Višegradske VET skupine, ali i šire na razini cijele Europe, koja se mogla pohvaliti statusima države slobodne od brojnih zaraznih bolesti životinja i zoonoze”, istaknuli su iz HVZ-a u priopćenju.


Iz HVK-a ističu kako se u Hrvatskoj trenutno vodi kampanja na opasnost od pojave i širenje afričke svinjske kuge, koja se već duže vrijeme širi gotovo u svim zemljama regije i u okruženju Hrvatske.


“Važno je podsjećati uzgajivače svinja o rizicima i opasnostima od pojave bolesti te nužne i uske suradnje s veterinarima, kako bi unaprijed spriječili uzgajivače da rade na svoju ruku kod mogućih pojava znakova bolesti”, ističu iz HVZ-a.


Na skupu je bilo riječi i o drugim zaraznim bolestima životinja, ptičjoj gripi, bolesti zapadnog Nila, bolesti plavog jezika i drugima, za koje iz HVZ-a ističu da su ishodišta njihovog širenja često male farme.


“Bez konstantne kontrole gospodarstava na kojima se drže/uzgajaju životinje od strane doktora veterinarske medicine, situacija se ne može popraviti”, ističe se, među ostalim, u priopćenju.


Na skupu su uz HVK, sudjelovali predstavnici veterinarskih komora iz Austrije, Poljske, Češke, Mađarske, Rumunjske, Albanije, Makedonije, Srbije i Crne Gore.


Hrvatska i Makedonija istaknule su nužnost smanjenja poreza na veterinarsko-medicinske proizvode, pri čemu Hrvatska ima najveću stopu PDV-a na te proizvode, ističu iz HVZ-a.


HVK je na skupu u Višegradu, koji se održao od 16. do 18. rujna, predstavljao njezin predsjednik Ivan Zemljak, zamjenica predsjednika HVK Mirela Juras i tajnik Anđelko Gašpar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:55