KOSSP

I oni su heroji spasitelji - upoznajte zagrebačke njuškice koje spašavaju živote u Petrinji

Iz kluba kažu kako su ponosni na svoje spasilačke timove koji su na terenu i pomažu članovima HGSS-a
 Psi Lully i Mawlch Witch, foto KOSSP

Među psima koji traže ozlijeđene u potresom pogođenim područjima je i njih deset koji su se školovali u zagrebačkom Klubu za obuku službenih i sportskih pasa (KOSSP). Upravo na njihovom poligonu na Kajzerici su počeli učiti, a znanje su nadograđivali kasnije, u šumama i ruševinama, gdje su učili kako tražiti ljude.

- Uz timove spasilačkih pasa HGSS-a, upravo naši timovi timovi jedini su sa psima u ovakvim situacijama i na to su članovi kluba iznimno ponosni. Svaki dobro obučeni i spremljeni spasilački tim sa psom iznimno je vrijedan za potrage. Ta činjenica daje nam jaku motivaciju za daljnju obuku pasa i vodiča za ovakve i slične situacije - rekli su nam i KOSSP-a.

image
Psi Tama, Lully i Mawlch Witch, foto KOSSP

Obuka za potražnog psa nije lagana niti je može proći većina pasa. Izazovan je to postupak koji znači da se radi u prirodi. Ti vikend treninzi nikad ne traju manje od tri sata, a cilj treniranja je dobivanje licence. Licencirani vodiči članovi su specijalnih jedinica civilne zaštite Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, stoga je ova disciplina najzahtjevnija, najkompleksnija i najodgovornija kinološka disciplina koju klub nudi.

- Pravilnim školovanjem koristeći psu urođene nagone (kao što je nagon lova), psa se može dovesti do visokog stupnja motiviranosti za traženje unesrećenih osoba tako da pas cijelu akciju traženja doživi kao igru u kojoj njegov konačni «plijen», odnosno, svoju omiljenu igračku ili hranu, dobije nakon uspješno završenog posla. U ovom slučaju nakon što pronađe osobu. Sve te sposobnosti čine ga idealnim i nezamjenjivim u svim akcijama spašavanja, po bilo kojem terenu i u bilo kojim uvjetima - ističu iz KOSSP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:09