NERETVANSKI PROBLEM

I veterinari su se uključili u priču oko divljih životinja! Evo što kažu o cijeloj situaciji...

Doktori veterinarske medicine su pri tome spremni pomoći nadležnim tijelima i službama
 Prijatelji životinja

Hrvatska veterinarska komora danas se oglasila priopćenjem koje se odnosi na rješavanje problema zbrinjavanja napuštenih životinja na području Opuzena. Prema javnodostupnim podatcima, problem se odnosi na veći broj napuštenih goveda, konja, magaraca i ovaca koji slobodno žive u prirodi, potpuno izvan ljudskog nadzora i kontrole, prenosi Veterina portal.

Ovaj problem nameće više različitih pitanja koji nisu isključivo u domeni veterinarske struke i ne odnose se na njezinu zdravstvenu i javnozdravstvenu ulogu, ali su od interesa javnosti.

Tekst priopćenja donosimo u cjelosti.

Priopćenje

- Hrvatska veterinarska komora, kao strukovna udruga doktora veterinarske medicine koji su osim provedbom zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane u svakodnevnom obavljanju svojih poslova posvećeni i dobrobiti životinja, pozdravlja i podupire napore Ministarstva poljoprivrede i resorne ministrice da se riješi problem napuštenih i zanemarenih domaćih životinja na području Opuzena.

Svjesni smo problema koji nastaju za lokalno stanovništvo, prvenstveno zbog straha od ozljeda koje te životinje mogu nanijeti ljudima, šteta koje već nanose njihovim poljoprivrednim kulturama, mogućnosti uzrokovanja prometnih nezgoda, kao i drugih neželjenih situacija.

Pritom ističemo da se radi o životinjama nepoznatog zdravstvenog statusa koje predstavljaju veliki rizik za moguće širenje čitavog niza zaraznih i nametničkih bolesti životinja i zoonoza na druge životinje, ali i na ljude.

Životinje koje žive bez veterinarskog nadzora mogu biti izvor zaraznih i nametničkih bolesti za druge domaće životinje savjesnih vlasnika i stočara na tom području, a u slučaju njihovog nekontroliranog prometa također i na drugim područjima Republike Hrvatske.

S tim u vezi, treba imati na umu i rizik ugrožavanja stečenih statusa i posljedičnih šteta za čitavu Republiku Hrvatsku.

U nalaženju prihvatljivog modela rješavanja predmetnog problema, Hrvatska veterinarska komora podržava razmišljanja da se zbrinjavanje napuštenih životinja s navedenog područja riješi na način kojim se uz sigurnost i zaštitu ljudi osigurava dobrobit napuštenih životinja.

Doktori veterinarske medicine su pri tome spremni pomoći nadležnim tijelima i službama pružanjem stručnog tretmana koji pretpostavlja utvrđivanje zdravstvenog stanja životinja, sediranje ekscitiranih i omamljivanje eventualno opasnih životinja, a prema potrebi i saniranje ozljeda bolesnih životinja kako bi se olakšalo njihovo zbrinjavanje sukladno zakonima i mogućnostima - stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:45