DR. HOUSE, DR. MOUSE

Idemo na more! Imamo sve: ljubimca, luftić, kremu za sunčanje, poslastice, šešir, igračke...

Poznata zagrebačka veterinarka Silva Rakočević vlasnicima daje savjete za putovanje sa što manje stresa
Silva Rakočević
 
 Privatni album

Odlučili ste provesti ljetni odmor s vašim kućnim ljubimcem: psom ili mačkom. Odluka je super, ali neke vlasnike hvata panika , kako i kada krenuti na put i što ponijeti sa sobom. Možda vam veterinar neće biti uvijek pri ruci, pogotovo ako ste na nekom otoku. Probat ću vas podsjetiti na neke sitnice, koje će vam u ovakvim slučajevima biti od koristi.

Ako ste odlučili putovati avionom, znate da svaka aviokompanija ima svoja pravila kako s ljubimcem ući u avion i putovati. Ako životinju treba smiriti, pogotovo ako je pas veći mora putovati u odjelu za prtljagu u kavezu, takve informacije i upute dobiti ćete kod svog veterinara. On može preporučiti sedative koji će ujedno djelovati i kao sredstvo protiv povraćanja. Manji ljubimci se mogu staviti u transportere i biti u kabini aviona uz vlasnika, ali i tu postoje pravila koja težina životinje s transporterom može u avion.

Ako putujete preko hrvatske granice, bilo avionom ili autom, sve životinje moraju imati europsku putovnicu, biti čipirane i cijepljene protiv bjesnoće, a u neke zemlje se može samo, ako imaju titar antitijela na bjesnoću upisan u putovnicu. Neke zemlje traže i certifikat za ljubimca. U Hrvatskoj je od ove godine donesen Zakon koji propisuje cijepljenje bjesnoće svake tri godine.

Ako putujete autom, manje pse i mace stavite u transportere a veće pse stavite na stražnje sjedalo ili pod noge suvozača, a najbolje da se pas fiksira s povodcem na stražnje sjedalo ili u zadnji dio auta koji komunicira s kabinom putnika. Postoje već i sigurnosni pojasevi za te prilike. Životinje mogu biti nepredvidive za vrijeme vožnje i mogu u toku vožnje , ako se prestraše, skakati na prednje staklo, vozača ili na upravljač.

Krenite na put po mogućnosti što ranije ujutro ili kasnije navečer, da izbjegnete gužve , stajanja u koloni i vrućinu. Klima u autu ne smije direktno puhati na životinju, a i temperatura u kabini ne smije biti preniska u odnosu na vanjsku . Nemojte dozvoliti da pas stavi glavu kroz prozor, što je već viđeno više puta na cestama. Stanite više puta u toku vožnje, pogotovo kod dužeg puta, da kućnom ljubimcu ponudite vodu i da obavi nuždu/to vrijedi za pse/. Macama probajte staviti vodu u transporter. Ako pas povraća, nemojte mu dati da pije jer će tada još više povraćati. Ako je put jako dug, dajte mu više puta male količine vode, da ne dehidrira. Hranu mu u toku vožnje nemojte davati, bolje da ga nahranite 1 sat prije puta.

U putnu torbu ljubimca osim „luftića“, stavite hranu koju treba imati na ljetovanju, osim ako psu ili maci dajete kuhanu hranu, zatim stvari za osobnu higijenu , igračke, poslastice, možda neku dijetnu hranu kod proljeva i povraćanja. Uz to možda tablete protiv bolova kod starijih životinja, ali to u dogovoru s veterinarom. Ako životinje treba smiriti zbog straha od puta, za sve preparate za smirenje posavjetujte se s vašim veterinarom.

Bilo bi dobro da ljubimce zaštitite protiv buha, krpelja i komaraca postojećim sredstvima na tržištu, također u dogovoru s veterinarom. Upute o tome kako staviti sredstvo na kožu ili dati u usta u obliku tablete dobit ćete također kod veterinara. Oni koji se odluče na ljetovanje u Dalmaciji, moraju znati da tamo ima komaraca (papatača), koji prenose bolest lišmaniozu u pasa, ali i u čovjeka.

Pse možete kupati u moru, ali bi bilo dobro da se na kraju dana istuširaju da se ispere sol s kože psa. Probajte im sačuvati uši od prevelikog ulaska vode u zvukovod, jer nakon toga može nastati upala uha.

Ako vam ponestane pseće ili mačje hrane, budite oprezni s davanjem naše, ljudske hrane, jer vrlo često mogu dobiti proljev i povraćati.

Uživajte, opustite se, prepustite se ljepotama mora i vjerujte da će vam boravak s vašim dlakavim prijateljem biti još ugodniji i veseliji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:29