OMILJENA

Ima 600 kilograma, potapa brodove i svi je obožavaju: Freya sad ljetuje u Norveškoj

Vlasti su zamolile građane da je puste na miru te da ne plivaju ili voze kajake u njenoj blizini
 Tor Erik Schrøder/Afp/Profimedia/Tor Erik Schrøder/Afp/Profimedia

Ima već tjedan dana kako Freya, ženka morža, provodi dane nedaleko od Osla, a norveška javnost u nju je potpuno zaljubljena dok ona bezbrižno uživa u suncu. Simpatije koje ljudi osjećaju prema njoj nije narušila ni činjenica da je potopila nekoliko brodova, piše Guardian. Na kraju krajeva, ova 600 kilograma teška gospođa dobila je ime po božici ljubavi i ljepote, pa je jasno kako su simpatije na njenoj strani.

Viđali su je posvuda: u vodama Velike Britanije, Nizozemske, Danske i Švedske, a sad je odlučila dio ljeta provesti u Norveškoj. Tamo su je prvi put vidjeli kad je u mjestu Kragero potopila nekoliko brodova, a onda se premjestila bliže glavnom gradu, gdje je nastavila sa svojom praksom.

image
Ben Dalgleish/Swns/Swns/Profimedia/Ben Dalgleish/Swns/Swns/Profimedia

Osim simpatija, njeno prisustvo izazvalo je veliku znatiželju, jer morževi inače više preferiraju vode Arktika. Zbog toga je svi prate - kad kažemo svi, mislimo to doslovno, jer dnevne novine Verdens Gang na svojoj web stranici imaju livestream, na kojem se može vidjeti njen baš svaki pokret.

Do sada je snimljena kako proganja patku i napada labuda, te kako traži brod dovoljno stabilan da izdrži njenu težinu. Nije to lak zadatak: ona je prilično teška, a spava i po 20 sati, tako da joj treba nešto čvrsto i stabilno.

Norveške vlasti su čak razmatrale da životinju eutanaziraju ili premjeste, misleći kako predstavlja opasnost, no na kraju su odlučili kako je treba ostaviti na miru. Svejedno, upozorili su ljude da drže distancu od velike životinje i mole ih da ne plivaju ili voze kajake pokraj nje. Morževi nisu opasni za ljude, ali ako ih se uznemirava, posebno dok odmaraju, osjetit će se ugroženo i mogu napasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:41