MAČKOLUMNA

‘Ima li išta ljepše nego ogrnuti se mačjim krznom oko vrata? Zaista je jako toplo...‘

U ovoj kolumni doznajemo i da jedan mačji član obitelji Kukec vodi - dvostruki život!

Ilustracija

 Vlad Deep/Alamy/Alamy/Profimedia

Nisam neki ljubitelj krzna, čak ni onog ekološkog, ali moram priznati da mi se proteklih dana javila ta strast. Nema ničeg ljepšeg nego kada ti vrat u ovim hladnim proljetnim danima grije životinjsko krzno. A najtoplije je ono mačje.

Prije nego što me napadnu sve zajednice prijatelja životinja, moram pojasniti. Mačke su žive, a njihovo krzno savršeno održavano. No, Shakti je iz nekog razloga odlučila biti živa bunda. Pa tako svake večeri dolazi u naš krevet i omota mi se oko vrata. Nevjerojatno dobar osjećaj! Gotovo da ti više ne treba ni dekica. Svojom tjelesnom toplinom grije snažnije od popluna, a zabavna je i činjenica da ova "živa deka" pritom prede, pa dobivamo efekt skupih masažera kakve viđamo na televizijskim reklamama.

Jedini je problem - ustati. Naime, kada te to mirisno i mekano krzno obavije, teško se probuditi. Ako alarm baš i uspije, što dalje? Kako sa sebe maknuti usnulo, mekano i toplo biće?

Izazov je to s kojim se suočavaju mačkovlasnici diljem svijeta.

Nije jedini. A što s onim neposlušnim mačkama koje ulaze u tuđa dvorišta i "žicaju hranu".

- Znaš, ja ti već mjesecima hranim ovu jednu napuštenu mačku. Baš je lijepa, žao mi je - govori mi susjeda Mirela.

-Pa, daj, reci, kak' izgleda - pitam ju zabrinut da je netko uistinu u našem mirnom kvartu ostavio mačku. Odmah pomislim, gdje ima mjesta za četiri ima i za pet.

- Pa tak', crno bijela, sa šarama, srednje građe - opisuje susjeda.

Razgovaramo kroz prozor. Pitam ju da malo pričeka. Donosim našu Shakti koja savršeno odgovara opisu.

- Čuj, da nije ova?

- Da! To je ta! Kaj, nije napuštena?

Ah, ne, draga susjedo. To je samo mačja priroda. Susjeda ju je mjesecima hranila najfinijim vrećicama, a Shakti joj je vjerno dolazila. Dok se mi smijemo činjenici da Shakti očito ima najmanje dvije obitelji, ona se besramno oblizuje i obilazi oko njenih nogu.

Ali, tako je to s njima, pogotovo kada se kreću slobodno, kao naša četvorka.

Svojedobno je Čupko tako dolazio kući iz svojih noćnih avantura mirišući na mirisne štapiće. Ni do danas nismo doznali gdje je i kod koga bio, ali vratio se nahranjen, urednog krzna i mirišljav.

Pretpostavljam da je jedino rješenje go-pro kamera na vratu. Smijemo se toj ideji, tko zna što bi sve saznali, kakve tajne živote naši ljubimci imaju.

A opet, možda je neke stvari ipak bolje ne znati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:10