VAŽNO

Imaju li psi kosti u repu? Da, a evo i zbog čega ih nikada ne bismo smjeli vući za taj dio tijela

Osim za komunikaciju, služe im za održavanje ravnoteže i orijentaciju

Ilustracija

 Gpointstudio/Imagesource/Profimedia

Različite pasmine imaju različite repove. Neki mogu biti dugi i tanki, dok drugi mogu biti kraći i debeli. Mahanje repom smatra se jednom od najčešćih komunikacijskih metoda kod pasa. Budući da su pseći repovi fleksibilni i pokretni, mnogi vlasnici pasa žele znati imaju li psi kosti u repu, piše World Dog Finder.

Rep je sastavljen od malih, sićušnih kostiju koje su međusobno povezane. Njihov rep je produžetak pseće kralježnice, tako da u možemo reći da su kosti u psećem repu zapravo mali kralješci. Njihovi repovi također sadrže živce, krvne žile i tkivo. Kosti su im spojene u mišić, a mišić može kontrolirati njihovo kretanje: kretanje, okretanje, podizanje i slično.

Pseći rep ima mnogo funkcija. Uglavnom, repom mogu komunicirati. Mašući rep znači da je pas sretan i uzbuđen, dok rep podvučen ispod trbuha znači da je uplašen. Osim komunikacije, pseći repovi služe za više toga. Svojim repom mogu održavati ravnotežu i orijentaciju, osobito kada se nađu na različitim površinama dok se okreću, trče ili plivaju.

Budući da je rep vitalni dio njihovog tijela, psi mogu osjetiti bol u repu. Njihovi repovi sadrže živce kao i ostatak tijela. Ako ga pas slomi, u većini slučajeva psa će jako boljeti i treba ga što prije odvesti veterinaru. Jasno je kako psa ne treba vući za rep, jer mu se na taj način mogu oštetiti živci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:56