PRAVO PRIJATELJSTVO

Imali su samo jedno drugo i svoje grmlje uz prugu. A onda im se osmjehnula sreća...

Trebalo je svega 24 sata i dvije tisuće podijeljenih objava na društvenim mrežama da nađu svoj dom
Pas i mačka na pruzi
 Ivana Vujinović

Njihove prve fotografije dirnule su srca diljem regije. Dvoje malih, stisnutih, jadnih bića, na koja je cijeli svijet zaboravio ili nikad nije ni mario. Je li ih netko izbacio zajedno, ili su izbačeni odvojeno, ali su se našli, nikad nećemo znati. No činjenice su ove: dva mala topla tijela, hladne zime u Srbobranu, željeznička pruga. Velike oči, prazni trbusi, tuga. Nisu imali nikog osim onog drugog. Neobično prijateljstvo sklopljeno iz usamljenosti i tuge, ali zato nimalo manje vrijedno. Dapače, prijateljstvo do srži, do kraja, ono zbog kojeg vrijedi živjeti.

image
Ivana Vujinović

I tako su se svaku noć zavlačili su svoje grmlje, da odspavaju. Dva mala tijela, tako usamljena pod hladnim zvijezdama koje su tako daleko i ne mare. Briga njih, te odsjaje prošlosti na nebu, kako krulji prazan želudac, kako je tvrd kamen na kojeg se nasloni glava. Jedino dobro je što nijedno nije bilo samo, što su imali utjehu u onom drugom.

Kad su ih dobri ljudi otkrili, bili su nepovjerljivi prema njima. Tužna im je bila sudbina, čovjek ih je odbacio, pa nisu bili skloni opet nam vjerovati. Pojeli bi hranu koja je donesena, jer glad ne pita, ali bi odmah potom pobjegli u svoje grmlje. Nije ni lijepo ni udobno ni toplo, ali bio je to jedini dom kojeg su upoznali.

image
Ivana Vujinović

O njima je danima brinula Ivana Vujinović. Ona je stavila oglas na društvene mreže, moleći ljude da ih udome. Htjela je da u svoju novu obitelj odu zajedno. Dugo su bili jedina utjeha jedno drugome, pa ih nije htjela razdvajati.

image
Ivana Vujinović

Trebalo je gotovo dvije tisuće dijeljenja i manje od 24 sata, no uspjela je. Ljude diljem Balkana dirnula je sudbina ovog para, pa iako se činilo da će teško naći dom, to se dogodilo. Njihova nova obitelj dala im je imena, prvi put otkako postoje: pas je nazvan Maxi, a mačka je dobila ime Mica.

- Udomljeni su kod divne obitelji u Beogradu. Pas je bio dosta preplašen, on vjerojatno nikad nije imao dom i nije navikao na ljudski dodir. Veterinar je procijenio da ima tri, četiri mjeseca. Mačka je pitoma, stara oko godinu dana, i očito je navikla na ljude. Jako sam sretna što su pronašli savršen dom i što ostaju zajedno - kaže Ivana.

image
Ivana Vujinović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:39