NAJEZDA

Invazija joro pauka na mjestu gdje ih nikad nije bilo: ‘Mreže koje pletu su strašne, visoke su po nekoliko metara!‘

Riječ je o vrsti koja je karakteristična za azijske zemlje poput Japana, Kine, Koreje i Tajvana i nejasno je kako su se proširili

Trichonephila clavata, odnosno, Joro pauk, zavladao je sjeverom Georgije

 Edu Vision/Alamy/Alamy/Profimedia

Zastrašujući prizori, baš kao da su izašli iz čuvenog filma Arahnofobija, mogu se ovih dana vidjeti u Sjevernoj Georgiji gdje su se pojavili milijuni žuto-plavo-crvenih pauka.

Riječ je o invazivnoj vrsti tzv. Joro pauka (Trichonephila clavata) koji su inače karakteristični za Aziju. Prvi put su u Georgiji zabilježeni 2014., no otada ih se sve češće primjećuje. Njihovo prisustvo, javlja The Guardian, uznemirilo je lokalno stanovništvo, pogotovo jer pletu mreže od kojih su neke visoke i do tri metra.

Guardian prenosi izjavu lokalne mještanke, Jennifer Turpin, koja za sebe kaže da je arahnofob, odnosno osoba koja ima iracionalni strah od pauka, a koja živi u Atlanti. Ispričala je da je umalo upala u gigantsku paučju mrežu. Pedesetogodišnjakinja kaže da je potom pokušala zapaliti gusto pletenu mrežu, no odustala je u strahu da će mreža pasti na nju. Nakon toga je zamolila hrabrog susjeda da je spasi.

- Mislim da nikad više neću raditi u dvorištu - kazala je prestravljena Turpin.

Debbie Gilbert, 67-godišnjakinja koja živi sjeveroistočno od Atlante, također se suočila sa zastrašujućim stvorenjem. Štapom je uništila mrežu i potjerala pauke na zemlju te ih pogazila.

- Ne volim ubijati živa bića. Živim u miru sa svim paucima koji ovdje obitavaju, kao i sa svim drugim životinjama, no Joro pauci naprosto ne pripadaju ovom prostoru - kazala je, prenosi Guardian.

U pravu je, piše Guardian, jer su ovi pauci obično prisutni u Japanu, Kini, Koreji i Tajvanu. Nejasno je kako su se uspjeli razmnožiti u Sjedinjenim Američkim Državama, no stručnjaci to pripisuju klimatskim promjenama. Još nije utvrđeno kakav će utjecaj njihovo prisustvo imati na lokalnu floru i faunu, no jasno je da se radi o veoma invazivnoj vrsti. Stručnjakinja za ponašanje pauka Ann Rypstra, sa Sveučilišta u Miamiju, kaže kako su potrebna dodatna istraživanja.

- Uvijek bih bila oprezna kada se pojavi vrsta koja inače ne pripada tom podneblju - kazala je.

U međuvremenu, ljudi se diljem sjevera Georgije bore s novim neželjenim susjedom. Entomolog Will Hudson sa Sveučilišta u Georgiji kazao je da je bio prisiljen pobiti najmanje tri stotine jedinki nakon što su mu gotovo u potpunosti mrežom prekrili trijem.

- Te mreže su izuzetno strašne. Nitko se ne želi ujutro probuditi, izaći na trijem i licem se zaplesti u paukovu mrežu - kaže stručnjak. Ipak, ističe kako ovi pauci, iako mogu ugristi, nisu opasni za ljude te ih je moguće "skupljati" golim rukama bez ikakvog straha.

- Osjetit ćete kao da vas je nešto uštipnulo, no nikada ne uspijevaju probiti ljudsku kožu - kaže dodajući kako broj jedinki ove vrste u tom području iz godine u godinu sve više raste, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:12