Pterois miles

Invazivna riba je došla i udomaćila se u našem moru. Oprez, ima velike i otrovne bodlje!

Radi se o indo-pacifičkoj vrsti koja je u Sredozemno more dospjela iz Crvenog mora. Prve jedinke zabilježene su kod Libanona
PTEROIS MILES
 SHUTTERSTOCK

Riba paun (Pterois miles) ubuduće će biti na popisu riba Jadrana. Talijani su službeno objavili nekoliko susreta s ovom ribom na jugu Jadrana, s talijanske i albanske strane, a uskoro se susreti mogu očekivati i na hrvatskoj strani, objavljeno je na Facebook stranici Podvodni.hr.

Riba paun, đavolja riba ili obični lav, podrijetlom je iz zapadne indo-pacifičke regije i tropska je vrsta. Znanstveno ime dobila je od grčkog pteron, što znači "krilo", i latinskog miles, što znači "vojnik".

- Pterois miles, riba s nekoliko hrvatskih naziva kao što su riba lav, riba paun ili arhaično vatrenjača. Radi se o indo-pacifičkoj vrsti koja je u Sredozemno more dospjela iz Crvenog mora putem Sueskog kanala. Prve jedinke zabilježene su kod Libanona 2012. godine, a u međuvremenu se proširila po cijelom istočnom Sredozemlju. Nedostatak prirodnih neprijatelja, mogućnost cjelogodišnje reprodukcije, brza i efikasna kolonizacija novih područja te visoka stopa predacije nad autohtonim vrstama ovu stranu vrstu postavljaju visoko na ljestvici invazivnosti i štetnosti po ekosustav.

Pridodajmo tome i činjenicu da se radi o ribi čiji je ubod otrovan. Na području Izraela, Libanona, Cipra, Turske i Grčke, pokrenute su brojne kampanje čija je svrha praćenje, ali i kontrola populacije ove vrste i to na način da se ciljano izlovljava, ali isto tako i popularizira kao hrana. Najčešće se može naći u blizini podvodnih grebena (brakova) i to do nekih 80 metara dubine, ali uglavnom mnogo pliće. Svakako pripazite na njene velike i otrovne bodlje! - najavili su na Facebook stranicama Instituta za oceanografiju i ribarstvo pojavu ove vrste u Jadranu još u srpnju prošle godine.

Pterois miles ima velike, ali i otrovne bodlje. Riječ je, dakle, o vrlo invazivnoj vrsti, koja se do sada se širila u toplijim dijelovima Sredozemlja. Otrov joj se nalazi u gotovo svim leđnim perajama i ubod je vrlo bolan, no tek u rijetkim situacijama može izazvati ozbiljnije posljedice. Tretira se isto kao kod uboda ribe pauka, ubodno mjesto se mora staviti u vodu sa što većom temperaturom, a poželjno je i obratiti se liječniku, piše Otvoreno More.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:10