ČUDESNO BIĆE

Istraživači na dnu mora snimili rijetko stvorenje o kojem se malo toga zna

U pliće dijelove mora dolaze, kao i druga stvorenja iz dubina, samo onda kad umiru ili su teško bolesni

Morski pas zvjezdaš

 Paulo De Oliveira/Avalon/Profimedia

Uvijek je poseban osjećaj vidjeti (i snimiti) neku životinju koja je rijetka. Zbog toga je teško ne biti oduševljen snimkom stvorenja koje je i rijetko i sramežljivo, pa su ga zato rijetki i vidjeli. Riječ je o psu zvjezdašu, koji je snimljen u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata, na dubini od oko 850 metara.

Snimke su objavili iz tvrtke OceanX, čiji su stručnjaci bili iznenađeni kad su vidjeli tko se približio. Zvjezdaši su stidljivi, nikada se ne približavaju podmornicama i zbog toga je ova snimka ne samo jako rijetka, nego i iznimno važna, jer se o ovoj vrsti mnogo toga ne zna. Većinu toga što je poznato doznali smo od najgoreg mogućeg izvora - morskih pasa koji su nastradali u mrežama ribara. Nije da ih se ciljano lovi, nego su slučajni ulov.

Ova fascinantna stvorenja, naime, žive na morskom dnu i često ih ulove mreže za vuču. Dok ih ribari izvuku iz njih, nesretne životinje nastradaju. U pliće dijelove mora dolaze, kao i druga stvorenja iz dubina, samo onda kad umiru ili su teško bolesni. Inače ih se ne može vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:23