KONDORI U OPASNOSTI

Iz američkog nacionalnog parka poslali poruku zaljubljenim parovima: Molimo vas, ne ostavljajte lokote

Najveći porblem stvaraju, zapravo, ključevi, koje ljudi bacaju u vodu ili na druga mjesta

Lokoti u nacionalnom parku Grand Canyon

 David Litschel/Alamy/Alamy/Profimedia

- Ljubav je snažna, ali naši rezači metala su jači - glasi nova objava na Facebooku Nacionalnog parka Grand Canyon u Arizoni, koja je u prvi mah zbunila njihove pratitelje.

U objavi podijeljenoj na društvenoj mreži ranije ovog tjedna, uprava parka izražava zabrinutost zbog ‘lokota ljubavi‘, prenio je CNN. Radi se o lokotima koje parovi vješaju na metalnu ogradu u parku. Na njima je obično ime para, a običaj je da se on postavi na okradu, a ključ se baci u vodu.

No, situacija za životinje nije ni slatka ni romantična. Problem je ključ koji završi u vodi, jer on predstavlja opasnost za jednu pticu. Ugroženog kalifornijskog kondora, naime, privlače sjajne stvari i on ih rado proguta. Nekoliko je ptica spašeno tako da im je operacijom uklonjen ključ iz želudca, ali mnoge nisu bile te sreće. Zbog toga je uprava parka odlučila poslati ape.

- Kondori su znatiželjne životinje, poput malog djeteta, i zato će kljunom istraživati čudne stvari na koje naiđu. Oni ne mogu probaviti metal, a privlače ih ključevi u vodi, što je za njih opasno - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:09