POTREBNA IM JE POMOĆ

Iz Centra Silver objavili apel: ‘Trebamo socijalizatore za pse, nije to teško, a vrlo je važno...‘

Oni osiguravaju opremu za čupavce, hranu, veterinarske usluge i podršku koordinatora

Ilustracija

 Ronald Gorsic/Cropix

Iz zagrebačkog Centra Silver objavili su kako hitno traže veći broj socijalizatora koji će privremeno brinuti o njihovim psima pomagačima. Pod tim podrazumijevaju da će pse socijalizirati, a to obuhvaća aktivnosti koje se provode sa psom od dva do 16 mjeseci starosti radi njegove prilagodbe uvjetima u kojima živi čovjek te odgoja u zdrave i mentalno stabilne pse. Kaže tako Zakon o korištenju psa pomagača, koji socijalizatoru omogućuje da psa vodi svugdje sa sobom: na posao, u dućan s prehranom, u školu, kod liječnika...

- Zato mi često kažemo da psa socijaliziramo ‘usput‘, za što nam nije potrebno dodatno vrijeme. Zbog toga molimo sve one koji mogu pomoći da nam se jave. Centar Silver osigurava opremu za psa, hranu, veterinarske usluge i podršku koordinatora bilo kada - objavili su iz centra.

Pojašnjavaju kako štene svoju prvu godinu odrastanja i djetinjstva provodi u volonterskoj obitelji, gdje se navikava na sve okolnosti u kojima živi čovjek, usvaja osnovna pravila ponašanja i poslušnosti. Socijalizacija podrazumijeva odrastanje šteneta u zrelu jedinku s kompletno izgrađenom osobnošću i priviknutu na sve životne sredine i okolnosti u kojima se budući korisnik psa pomagača može naći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:03