PANIKA

Iz dječjeg vrtića pozvali u pomoć, misleći da im je u šahtu metar duga zmija. Bili su u krivu

Čim su hvatači došli na teren i bacili oko u rupu, bilo im je jasno da to nije zmija. Riječ je o bezopasnom gušteru
Sljepić
 ZOO Zagreb

Baš kao što su neke biljke vjesnici proljeća, tako su i neke životinje. Svi znamo da se u proljeće ježevi i medvjedi bude iz zimskog sna, no još je jedan vjesnik toplijeg doba godine. Riječ je o sljepiću, gušteru kojeg mnogi u panici zamijene za zmiju.

Jedan takav bio je u šahtu u zagrebačkim Gajnicama. Iz dječjeg vrtića koji se nalazi uz šaht nazvali su gradske hvatače i javili im da je ogromna zmija unutra - dugačka barem metar. U strahu su velike oči, no pohvalno je da su tete iz vrtića odlučile nazvati hvatače, a ne reagirati na svoju ruku.

Hvatači su malca premjestili na sigurno i priča je za njega imala sretan završetak. Na kraju krajeva, radi se o zaštićenoj životinjskoj vrsti, pa je baš svaki ovakav gušter važan.

Što napraviti kada ga vidite? Koliko god se plašili, jednostavno ga pustite na miru. On zaista nikome neće ništa, kao i većina životinja, pa je najlakše promatrati ga kako odlazi svojim putem. Imajte na umu da je koristan, jer se uglavnom hrani puževima i crvima. Ako vidite mačku kako ga gladno promatra, mamite je hranom, tako da odustane od lova. Nakon ljudi, koji ih ubijaju jer ih zamijene za zmije, druga najopasnija životinja za njih su - mačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:31