NAKON PET MJESECI

Iz domaćeg akvarija objavili dobre vijesti: Kolumbo se oporavlja, uspio je zaroniti!

Trenutno brinu o šest glavatih želvi koje su im dovedene u teškom zdravstvenom stanju

Kornjača Kolumbo

 Akvarij Pula

Lijepe vijesti stižu iz Centra za oporavak morskih kornjača akvarija Pula. Glavata želva Kolumbo, koja je tamo doselila u listopadu, ovoga tjedna je konačno uspjela u potpunosti zaroniti i ostati pod površinom nakon što su je zaposlenici akvarija prošlog tjedna premjestili u veliki bazen zapremnine 100 tisuća litara.

Kolumbo je stigao s Kornata u visokom stupnju neuhranjenosti, s poremećajem plovnosti te prisutnosti velikog broja pijavica. Bio je prilično daleko od toga da može sam nastaviti živjeti u Jadranu, pa je zato doveden na oporavak.

- Poremećaj plovnosti kod želvi se često pojavljuje te je teško ustanoviti točan uzrok. Kod dijagnosticiranja se u obzir uzima više čimbenika od kojih su najčešći problemi s respiratornim (pluća) i probavnim sustavom (recimo, strana tijela) te s celomnom šupljinom i slično. Kornjače se hrane najčešće beskralježnjacima s morskog dna stoga je vrlo važno da mogu zaroniti - objavili su iz akvarija.

Uz Kolumba, na oporavku se kod njih trenutno nalazi još šest glavatih želvi, koje će biti vraćene u Jadran čim posve ozdrave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:59