VREĆICE ZA OTPAD

Iz grada potvrdili: Žao nam je, ali nema nikakve pomoći za udruge koje pomažu mačkama

Veliki troškovi odlaganja pijeska koji se koristi u mačjim wc-ima dovest će u pitanje rad mnogih volontera

Ilustracija

 Agefotostock/Alamy/Alamy/Profimedia

Kad se u Zagrebu 1. listopada uvede novi sistem odlaganja otpada, u problemu će se naći mnoge udruge koje pomažu mačkama. Dok neke od brojnih mačaka pokupljenih s gradskih ulica koriste pelete, koji se odlažu u biootpad, druge ih ne žele ni pogledati. To znači kako će one taj otpad morati bacati u mješoviti otpad, u vrećice koje se plaćaju. S obzirom na to da je riječ o izmetu, on smrdi, pa je zaista teško jednu vrećicu koristiti više od jednoga puta.

Zbog toga su se mnoge udruge našle u problemu. Tvrde kako iz Grad ne financira, sve što rade je uz pomoć privatnih donatora i volontera, a kad je udruga Prava šapa poslala molbu gradu da im sufinanciraju dio vrećica, objasnivši im čime se bave, stigla je odbijenica.

- Napisali su da grad jako cijeni naš trud i zalaganje i da se možemo iduće godine prijaviti na natječaj za udruge da nam odobre neke novce... Da tim novcem onda što? Kupujemo vreće za smeće i punimo gradski proračun nazad Da nije tragično, bilo bi komično. Uz sve to, cijena peleta je porasla 100 posto. Hoće li nam stvarno jedan od najvećih troškova sada biti mačja nužda?! - kažu iz te udruge.

Provjerili smo s gradskim službenicima hoće li se možda udrugama izaći u susret.

- Za sada Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja otpada i važećem Cjenikom nije predviđeno umanjenje cijene javne usluge odnosno dodjela besplatnih vrećica za vlasnike mačaka ili udruge i druge ustanove koje pomažu ovim životinjama.

Međutim, Grad će sve pristigle prijedloge evidentirati te razmotriti mogućnost uvrštavanja u gradske akte prilikom sljedeće izmjene - stoji u mailu kojeg smo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:56