ALARMANTNO

Iz gradskog azila očajno zavapili: ‘Pomozite nam, muku mučimo s ogromnim brojem mačaka!‘

Oni uopće nemaju sklonište za ove životinje, nego za njihov smještaj koriste dio prostora upravne zgrade

Mačka Tika jedna je od onih koje traže dom

 Dumovec

Ljeti su statistike, kada je riječ o napuštenim životinjama, uvijek crne. Premda je broj napuštenih pasa zbog odlaska na godišnje odmore već standardno velik, ove godine se u Zagrebu problem dogodio s - mačkama! U gradskom skloništu Dumovec trenutno ih je 48, a iz skloništa nam kažu kako je riječ je o alarmantno velikom broju. Problem je što oni, zapravo, uopće nemaju sklonište za mačke, nego se snalaze kako znaju i umiju, pa koriste dio prostora upravne zgrade.

Zbog toga Sklonište sada poziva građane da ga posjete i upoznaju mačke koje su privremeno smještene u Dumovcu.

- Posljednjih mjeseci u Sklonište primamo velik broj pasa i mačaka. To nas je dovelo do situacije da se brinemo o više mačaka nego ikada. Prihvatili smo mnoštvo mačića, ali i izliječili velik broj odraslih mačaka. Izuzetno smo zahvalni volonterima koji nam pomažu u brizi za mačiće, a lavovski posao u liječenju odraslih mačaka rade naši veterinari i veterinarski tehničari. Dolaze nam mačke ozlijeđene u prometnim nesrećama, mačke s upalama očiju i dišnih putova, mačke s kožnim oboljenjima… Dajemo sve od sebe da im pomognemo, no nakon što se mačke oporave, nužna nam je pomoć sugrađana. Želimo da svaka mačka iz Dumovca čim prije dobije svojeg čovjeka“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba u čijem je sustavu Sklonište u Dumovcu.

Mačke koje čekaju udomljenje, različite su karakterom. Zbog toga ih budući udomitelji, napominju u Dumovcu, ne bi smjeli birati samo po izgledu. Neke mačiće treba nastaviti odgajati i naučiti kućnom redu, no u azilu ima i mačaka koje savršeno znaju kako imati lijep suživot s čovjekom.

O izgradnji skloništa za mačke u Zagrebu govori se godinama, no kada će to doći na red, ovisi o tome kada će biti sredstava za izgradnju dodatne zgrade, u koju će biti smješteno i oporavilište za divlje životinje.

Sklonište u Dumovcu zapravo ne prima sve nezbrinute mačke. U gradu žive takozvane slobodnoživuće mačke, ta to su one koje ne žive u kućama i stanovima, nego u gradskim dvorištima. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba sudjeluje u sterilizaciji tih mačaka, a skrb preuzima samo o bolesnim, ozlijeđenim i životno ugroženim mačkama koje se pronađu na zagrebačkim ulicama, te kućnim mačkama čiji se vlasnici o njima ne mogu nastaviti brinuti zbog bolesti ili smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:46