NAPORAN RAD

Iz Hrvatskih šuma objavili snimku izglodanog debla i poručili: ‘Izgleda da je imao radni vikend‘

U našoj je zemlji ova životinja strogo zaštićena, kako se ne bi ponovio scenarij njenog nestanka
 Hrvatske šume

-Jedan dabar je izgleda imao radni vikend! Pozdrav iz Šumarije Ćeralije - objavili su iz Hrvatskih šuma, zajedno s fotografijom stabla na kojem se vidi što je simpatični glodavac,inače najveći u Europi, izveo. Poznato je kako oni imaju 20 zubi i snažne čeljusti koje im omogućuj grizenje drva te rušenje stabala.

Pare se jednom godišnje, a parenje se odvija od siječnja do ožujka u vodi ili jazbini. Gestacija traje 100-110 dana tako da mladunci na svijet dolaze u proljeće ili rano ljeto. Broj mladunaca po okotu je najčešće dva (može biti do šest) . Spolno zreli i samostalni postaju s 2-3 godine starosti. Dabrovi su monogamni što znači da imaju samo jednog partnera.

U Hrvatskoj je ova životinja strogo zaštićena. On je oduvijek bio dio autohtone faune hrvatskih vodotoka i vodenih površina, a do početka 20. stoljeća je potpuno nestao. Projekt povratka dabra u Hrvatsku započeo je 1993. godine, a proveden je u suradnji Šumarskog fakulteta u Zagrebu i Wildbiologische Gesellschaft München. Svi dabrovi ispušteni u Hrvatskoj potječu iz područja Bavarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:03