PRIJATELJI ŽIVOTINJA

‘Iz medija doznajemo da je u našoj zemlji trenutno cirkus u kojem nastupaju životinje...‘

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje držanje životinja u cirkusima i njihovo korištenje u predstavama

Cirkus sa životinjama, ilustracija

 Magnus News Agency/Sipa Press/Profimedia

Prijatelji životinja objavili su kako, prema informacijama iz medija, u Međimurju trenutačno nastupa inozemni cirkus Candy, koji u svojim nastupima koristi i životinje.

- Mediji navode da je 22. travnja u gradu Prelogu cirkus Candy podigao šator, pokraj kojega su torovi sa životinjama, najviše devama. Cirkus je na svojim profilima na Facebooku i Instagramu objavio i fotografije nastupa konja koji se na zapovijed djelatnika cirkusa, koji u ruci drži bičeve za dresuru, propinje na stražnje noge, kao i fotografije deva, od kojih manja izgleda pothranjeno i bolesno - tvrde iz udruge.

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje držanje životinja u cirkusima i njihovo korištenje u cirkuskim predstavama, osim u svrhu prikazivanja njihova prirodna ponašanja.

Zakon zabranjuje u cirkusima nastupe svih životinja, i divljih i domaćih, a dopušta držanje i nastupanje domaćih životinja u cirkusima samo u svrhu prikazivanja onih ponašanja koja bi te životinje prirodno iskazivale, bez treniranja. To znači da se, primjerice, u cirkusu mogu držati domaće životinje tako da stoje, hodaju ili trče kako bi se prikazalo njima svojstveno ponašanje koje je istovjetno njihovu ponašanju u prirodnom okolišu, no ne smije ih se koristiti za izvođenje trikova.

- Propinjanje konja na stražnje noge, skakanje kroz obruč i prepreke, penjanje na povišena postolja i sl. nisu prirodna ponašanja svojstvena ni divljim ni domaćim životinjama, već su rezultat dresure. Kada bi cirkusi željeli isključivo prikazati „vrsti svojstveno ponašanje„, tada bi svaka dresura bila suvišna i nepotrebna.

Osim toga, deve nisu domaće životinje u Hrvatskoj. Naime, Zakonom o zaštiti životinja zabranjene su ne samo predstave nego i držanje divljih životinja u cirkusu. Stoga deve, ljame i druge divlje životinje, bez obzira na to što ne sudjeluju u predstavama, ne smiju biti držane u cirkusu, odnosno nisu ih niti smjeli dovesti u Hrvatsku s cirkusom - poručuju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:58