UDRUGE NA SASTANKU

‘Iz Splita su obećali da će izgraditi stacionar u kojem će privremeno biti smješteni psi iz psihijatrovog horor dvorišta

Bit će to temelj za azil kojeg je taj grad odavno već trebao imati

Prizor iz dvorišta strave

 Prijatelji životinja

Još uvijek nije riješena alarmantna situacija s više od 60 pasa koje je na skrivenoj lokaciji u Splitu zatočio psihijatar iz KBC-a Split. Udruga Prijatelji životinja podnijela je protiv njega prijavu Državnom inspektoratu i kaznenu prijavu zbog zanemarivanja i zlostavljanja životinja, ubijanja, uništavanja zaštićenih dijelova prirode, kao i bavljenja neregistriranim uzgojem s ciljem korištenja životinja za borbe pasa. Gorući problem je gdje smjestiti toliki broj pasa, za koje je nužno osigurati adekvatnu skrb, s obzirom na to da se radi o visokotraumatiziranim životinjama na koje se primjenjuju odredbe Pravilnika o opasnim psima.

Stoga je u utorak održan sastanak na kojemu su prisustvovali: predstavnici Grada Splita – Damir Babić, voditelj Odsjeka za promet i komunalno održavanje, Leona Grgić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne poslove, Olenka Dadić, pročelnica Upravnog odjela za ekonomske poslove i Nikša Maletić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gradsku imovinu; veterinarske inspektorice – dr. med. vet. Milica Markić Katić i dr. med. vet. Svjetlana Milin Radić; predstavnici skloništa za životinje – Ana Ivelja, ravnateljica Skloništa za nezbrinute životinje Dubrovnik i Zvonimir Filipović, direktor skloništa Animalis centrum, te predstavnici udruga za zaštitu životinja – dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, voditeljica Mreže za zaštitu životinja, Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i Leticija Babić, predsjednica Udruge Šapama od srca iz Makarske.

Predstavnici udruga za zaštitu životinja i veterinarske inspekcije naveli su da se psi trebaju što prije izmjestiti s privatne lokacije, gdje su prisiljeni biti zavezani za lanac, izloženi nadolazećim vrućinama i drugim nepogodama. Iz udruga su istaknuli da se njihov privremeni smještaj treba osigurati na nekoj prikladnoj lokaciji u Splitu, i to pod organizacijom i odgovornošću registriranog skloništa za pse, s osposobljenim osobljem.

Predstavnici Grada Splita preuzeli su odgovornost i naveli da Split ima slobodno zemljište za tu svrhu. Dogovoreno je da grad krene s izgradnjom stacionara na tom zemljištu, gdje će psi biti privremeno smješteni i o njima će se brinuti registrirano sklonište. Kako će zbrinjavanje pasa potrajati, a mogući su i slični slučajevi, Grad Split treba paralelno krenuti u izgradnju skloništa za životinje, kao što je to učinio Dubrovnik.

- Slično kao i u slučaja zbrinjavanja pasa sa Žarkovice prije dvije godine, zbrinjavanje ovih pasa ne može se riješiti brzo. Realno je očekivati da će psima, osobito onima koji iskazuju anomalije u ponašanju kao rezultat zlostavljanja, biti potreban dugotrajan privremeni smještaj. Kako je riječ o nezdružljivim psima koji, pri zajedničkom držanju, mogu jedan drugome prouzročiti ozljede ili smrt, Split mora na privremenom smještaju osigurati pojedinačne boksove za svakoga psa i, nakon liječenja, socijalizacije i kastracije, tražiti im dom - navode udruge.

Pojašnjavaju da je Grad Split odgovoran za nastali problem i mora ga i riješiti na području Splita.

- Split je dosad propustio postupati sukladno Zakonu o zaštiti životinja i pripadajućim pravilnicima pa tako nije proveo kontrolu mikročipiranja pasa, ne financira kastracije skrbničkih pasa i mačaka, nije propisao trajnu sterilizaciju niti iskoristio druge zakonske alate za smanjenje broja napuštenih životinja. Izgradnja skloništa najmanje je što Grad može napraviti u ovoj sramotnoj situaciji, kada se u središtu Splita nalaze psi koji su prošli horor i trebaju najbolju skrb - dodali su.

Na jučerašnjem sastanku, predstavnici udruga za zaštitu životinja i skloništa ponuditi su pomoć u brzoj i povoljnoj realizaciji privremenog smještaja za pse kako bi se što prije skinuli s lanaca i preselili. Sve što Split uloži ostat će kvalitetna podloga za buduće registrirano sklonište. Čak su i neprofitne udruge već napravile skloništa za životinje pa Split, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj i s mnogo većim resursima, nema opravdanje da ne krene odmah s izgradnjom skloništa i izbjegne traženje psima smještaja po skloništima u cijeloj Hrvatskoj, kao što to čini sada.

Udruge pozivaju građane da pišu Gradu Splitu i potaknu ga da iskoristi zemljište koje ima za izgradnju skloništa. Time će Grad Split pokazati spremnost u provođenju zakona i ispuniti godinama dana obećanja o nužnoj izgradnji skloništa, dodali su i pojasnili kako smatraju da je nedopustivo da Split dopušta nezakonito i nehumano držanje životinja s ciljem korištenja za okrutne borbe pasa, što organiziraju pripadnici kriminalnog miljea, a da Grad sam nema rješenje za smještaj tih pasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:58