ĆELAVA LISICA

Iz zagrebačkog ZOO poručuju: ‘Dajemo sve od sebe, pokušavamo je uloviti...‘

Premda životinja loše izgleda, a grozno se osjeća, njen će se problem brzo riješiti

Jadna lisica

 Lidija Kovačić

U četvrtak navečer objavili smo fotografije životinje snimljene u Zagrebu, kojoj nedostaje većina dlake s tijela. Kako kažu iz Dumovca, čiji su hvatači dobili dojavu, riječ je o lisici koja pati od šuge.

- Odmah nakon što nam je javljeno, postavili smo lovke na tom području. Nismo imali sreće - u jednu lovku se, doduše, uhvatila životinja, ali ne ova lija, nego mačka. Nastavljamo s pokušajima da je ulovimo i hvatači će nekoliko puta dnevno obilaziti lovke. To je sve što možemo napraviti. Pošto je životinja u stanju u kojem je, trebalo bi biti lako uloviti je. Nadam se da će to biti čim prije i da ćemo je početi liječiti - kaže nam Damir Skok, ravnatelj ZOO Zagreb.

Pojašnjava kako borba protiv šuge uopće nije teška. Premda lisica loše izgleda, a grozno se osjeća, njen će se problem prilično lako riješiti. Životinja u ovom stanju na liječenju dobiva antibiotike, antiparazitike i imunoboostere i vrlo se brzo oporavi.

- Evo, baš imamo dvije lisice koje su nama došle u rujnu, isto je problem bila šuga. Oporavile su se, krzno im je naraslo i mogli bismo ih pustiti. No, čekamo da prođe zima, da bude više dostupne hrane, pa će onda ići na slobodu. Tako će biti i s ovom lisicom, čim je ulovimo - pojašnjava Skok.

Lisice sa šugom za ljude nisu opasne. Riječ je o vrsti demodexa koji nije zoonoza, odnosno, nije zarazan ni za ljude niti za druge životinje. Bilo je onih koji su se zabrinuli da je riječ o bijesnoj životinji, koja je došla blizu ljudi, no Skok otklanja te sumnje.

- U našoj zemlji nema bjesnoće. Dva puta godišnje provodi se oralna vakcinacija i sigurni smo što se tiče toga. Ova je životinja došla do ljudi jer joj nije dobro, iscrpljena je, ne može loviti, pa kopa po smeću i traži hranu. Nije opasna, samo treba našu pomoć - pojašnjava Skok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 00:17