GLAZBENA TERAPIJA

Iza snimke čovjeka koji na klaviru svira slonu skriva se lijepa i bolna priča

Jasno je kako životinja beskrajno uživa u klasičnoj glazbi, no pijanist je rekao kako postoji i fizička reakcija

Paul Barton ponekad svira i majmunima

 Viralpress/Viral Press/Profimedia/Viralpress/Viral Press/Profimedia

Paul Barton pijanist je najpoznatiji po tome što svira slonovima - najčešće onima s teškom prošlosti, koji ne vole ljude, ali im slušanje klasične glazbe olakšava svakodnevni život. Mnogi od njih su puno tog lošeg doživjeli s ljudima i zato našu vrstu ne vole, no rado slušaju klasičnu glazbu. Ona ih smiruje i raduje, pa je Paul njihov terapeut.

Njegova najnovija snimka, koju je podijelio s obožavateljima na društvenim mrežama, je ona u kojoj nastupa pred slijepim slonom imena Romsai. Nastala je u jednom utočištu na Tajlandu, gdje je nesretni slon u miru provodio zadnje dane svojeg života. Bio je to bolan i krvav život, jer je slon radio kao tegleća životinja.

- Unatoč svemu tome, prema meni je bio divan, tako nježan. Često sam svirajući primijetio da on ima fizičku reakciju na određene dijelove glazbe: nagnuo bi se naprijed, podigao stražnju nogu... Na kraju svake skladbe bi se posve smirio - napisao je Paul uz snimku.

Dodao je kako je slon preminuo nedugo nakon što je nastala ova snimka. Bio je u dubokoj starosti, premda njegove točne godine nisu bile poznate.

- Bio je uz mene punih deset godina i bio sam privilegiran što sam mogao svirati za njega - dodao je pijanist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:43