AKCIJA KNJIŽNICE

‘Izgubili ste knjigu? Nema veze, nećete platiti odštetu, samo nam donesite sliku mačke!‘

Tijekom cijelog ožujka se, osim toga, na brojne načine slave ova čupava stvorenja

Ilustracija

 Jordi Boixareu/Alamy/Alamy/Profimedia

Ima neka tajna veza mačaka i knjižnica, ali je svejedno mnoge iznenadila (i oduševila) odluka knjižnice u američkoj saveznoj državi Massachusetts da onima koji oštete ili izgube knjigu ne naplati kaznu ako im donesu sliku mačke. Ta odluka vrijedi samo tijekom ožujka, a odnosi se na bilo koju mačku.

Worcester Public Library nalazi se u gradu Worcesteru i njeni zaposlenici odlučili su pokrenuti program nazvan ‘March Meowness‘. Ako netko izgubi knjigu, ili pak vrati oštećenu, može se izvući od plaćanja kazne za to. Dovoljno je donijeti knjižničaru fotografiju svoje mačke. Bez brige, nisu zakinuti ni vlasnici pasa - oni mogu nacrtati mačku ili pak donijeti sliku neke slavne mačke (recimo, neke koja pripada Taylor Swift) i bit će im oprošteno. Ne samo to - u obzir dolaze i velike mačke, poput tigrova i lavova.

Sve te slike i crteži mačaka popunit će ‘mačji zid‘ u knjižnici. Ovo je način na koji iz knjižnice pokušavaju potaknuti na povratak one čitatelje koji ne mogu platiti odštetu ili im je jednostavno neugodno, pa izbjegavaju dolaziti po nove naslove.

Kako pišu američki mediji, ova je akcija izazvala veliku pozornost. Oko 400 ljudi donijelo je sliku mačke i na taj način su se iskupili za ono što su učinili s knjigama koje su posudili. A što se mačaka tiče, tijekom cijelog mjeseca će se u knjižnici odvijati brojne radionice i projekcije filmova vezane za njih. Jasno, tijekom tog vremena svi posjetitelji knjižnice tamo mogu dobiti i informacije o mačkama koje traže dom i na skrbi su lokalnih skloništa.

Jedino što još nedostaje je i da u knjižnicu useli jedna mačka. Ili bolje, dvije. Onda će cijela ova priča biti još i bolja nego je sad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:57