NEPOZVAN GOST

Iznenađenje koje nije očekivala: ‘Susjeda, ispod trijema vam je prilično velika životinja, zovite pomoć!‘

S obzirom na to da tegu nije sam došao iz Argentine, jasno je kako ga je netko vrlo vjerojatno izbacio

Tegu, ilustracija

 Martin Grace/Alamy/Profimedia

Kad idući put u svojem domu pronađete kakvog neželjenog stanara (o kojoj god da se životinji radilo), sjetite se da može daleko gore. Dok tog smrdljivog martina/osu/pauka/zmiju izbacujete iz stana, kuće ili dvorišta (žive i zdrave, nadamo se), sjetite se da ste mogli doći doma i zateći nešto daleko veće. Recimo, guštera. Tegua, dugog nešto manje od metra.

Žena u američkoj saveznoj državi Georgiji doživjela je upravo to. Da stvar bude još bolja, ona uopće nije vidjela tog ‘sitnog‘momka kako se skriva pod njenim trijemom, nego su djeca iz susjedstva uočila nešto neobično. Prikrali su se dovoljno blizu da vide guštera, a potom vrišteći otrčali od njega, dovikujući vlasnici da ima nešto veliko u svojoj blizini.

Riječ je o reptilu koji dolazi iz Argentine, a najveći pripadnici ove vrste narastu do metra i pol. Južnoameričke vrste tegua obično nisu poznate po agresiji, ali mogu postati uznemirene kada su stjerane u kut, u potrazi za hranom ili tijekom sezone parenja. Imaju oštar ugriz i njihov dugi rep može brzo zamahnuti i ozlijediti onoga tko mu je na putu. Opasnost prijeti i od njihovih parazita, koji mogu zaraziti životinje, kao i uzrokovati bakterijsku kontaminaciju usjeva.

- Ovo je slučaj koji nam potvrđuje da moramo uvesti regulaciju među vlasnicima. Kad porastu, vlasnicima je teško brinuti se o njima ili nemaju sredstava. Ne mogu reći da je ovaj gušter ostavljen, jer je možda i pobjegao, no ako je ostavljen, to je ilegalno. Ne mogu ni pojasniti koliko je važno vrste koje nisu domaće ne puštati u prirodu, jer one mogu poremetiti ekosustav - rekao je za Guardian biolog Brett Albanese.

S obzirom na to da tegu nije sam došao iz Argentine, jasno je kako ga je netko vrlo vjerojatno izbacio. U Georgiji, naime, vlasnici određenih egzotičnih životinja moraju biti registrirani.Trebaju to napraviti do 5. prosinca, no očigledno je kako vlasnik ovog nesretnog ljubimca nije htio biti registriran, nego ga je izbacio na cestu poput smeća. Nesretna životinja se zavukla ispod trijema, kako bi se maknula od ljudi i zaštitila od vremenskih uvjeta, a uz sve to je i gladna, žedna i prestrašena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 08:06