VESNINA PET KUHAONA

Jaja? Mogu sirova, čak i nekoliko njih tjedno! Evo i recept za najbolji prirodni kalcij za pse

U još jednoj svojoj ukusnoj kolumni za naše pse kuha Vesna Gregl iz Pet shopa Moja Ljubica
 Privatni album

Jaje ima previše kolesterola, prevelik je rizik od salmonele, dovodi do nedostatka biotina. Sve je to točno, ali samo ako govorimo o ljudskoj prehrani. Kao dodatak jelu psima, jaja ne samo da su jeftin i siguran izvor svježe hrane, nego su ujedno i jedan od najkompletnijih i najhranjivijih obroka koji možete pružiti vašem ljubimcu.

RIBA IMA MANJE PROTEINA

Hranjivu vrijednost jaja treba procjenjivati kroz biološku vrijednost proteina u hrani, kojom se mjeri koliko dobro tijelo može apsorbirati i iskoristiti proteine. Jaje ima biološku vrijednost između 90 i 100 posto i smatra se odličnim izvorom proteina za psa jer sadrži sve esencijalne aminokiseline. Usporedbe radi, riba ima biološku vrijednost oko 88, teletina oko 77 posto.

Jedan od razloga zašto su jaja na lošem glasu je što bjelanjak sadrži enzimske inhibitore koji mogu utjecati na probavu, posebno kod jako mladih ili starih pasa. To je istina, ali to samo znači da jaja ne trebaju biti osnovna hrana vašeg psa. Potpuno je sigurno zdravom psu dati nekoliko jaja tjedno. Kuhanjem bjelanjka možete riješiti taj problem, ali će veliki dio hranjivih sastojaka biti izgubljen, tako da je bolje jaje davati sirovo.

image
Privatni album

BJELANJAK I BIOTIN

Drugo, sirovi bjelanjak sadrži enzim avidin, koji na sebe vezuje biotin, vitamin iz grupe B izuzetno važan za razvoj stanica, metabolizam masnih kiselina i zdravu kožu i dlaku. Prekomjernom konzumacijom sirovog bjelanjka može u organizmu doći do pomanjkanja biotina, što može ostaviti ozbiljne posljedice. No, da bi do toga došlo, morao bi pas (ili čovjek) tjedno pojesti više desetaka jaja i to činiti tjednima i mjesecima.

Ne zaboravite da biotina ima i u sirovoj jetri, srdelicama, pivskom kvascu, a ključ uspjeha je raznovrsna prehrana!

KAKO JE U PRIRODI

Apsolutno je nepotrebno odvajati bjelanjak i psu davati samo žumanjak ili jaje kuhati, čime se uništava avidin. Kad bi sirova jaja i sirov bjelanjak bili opasni, čak otrovni za pse, kako neki tvrde, što je s onim životinjama koje se u prirodi hrane sirovim jajima? Je li si pas dok je živio u prirodi skuhao jaje? Je li možda odlio sirovi bjelanjak i popio samo žumanjak? Ne, pojeo je cijelo jaje, zajedno s ljuskom!

UZGOJ JE PRESUDAN!

Dakako, najbolje bi bilo da su jaja ekološkog podrijetla ili barem iz slobodnog uzgoja. U razvijenim zemljama kao što je Švicarska baterijski je uzgoj proglašen mučenjem životinja i zato zabranjen. No, osim što je takav uzgoj nehuman, morate znati da su jaja takvih kokoši koje ne vide sunčevu svjetlost najmanje hranjiva, a osim toga sadrže antibiotike i brojne druge štetne tvari kojima su takve kokoši hranjene. Ta činjenica što sve unosimo u sebe jajima iz baterijskog uzgoja trebala bi nas zabrinjavati više od polemike o sirovim jajima za pse.

A SALMONELA?

Strani veterinari i stručnjaci koji zagovaraju sirovu hranu za pse smatraju da kod zdravog psa ne može doći do zaraze salmonelom. Psi su iznenađujuće dobro opremljeni za borbu protiv bakterija. Njihova slina ima antibakterijska svojstva, ona sadrži lizozim i enzime koji uništavaju štetne bakterije. A njihov je probavni trakt prekratak da bi se one uopće kolonizirale prije no što ih izluče izmetom. Ekstremno kisela sredina u želucu je također dobar način obrane od bakterija. Istina, postoje teorije da su sirova jaja odgovorna za prijenos salmonele na ljude (preko izmeta), ali to nije dokazano.

image
Privatni album

Prirodni kalcij

Posušene ljuske jaja odličan su dodatak prehrani pasa koji ne konzumiraju sirove kosti kao izvor kalcija

1. Kad radite kolače, sačuvajte ljuske. Sušite ih u pećnici 2-3 sata na 100 stupnjeva Celzijevih.

2. Sameljite ih u prah i pospite po hrani vašeg psa.

Pola žličice ljuske jajeta osigurava otprilike 900 mg Ca (Lew Olson, 2010. Raw and Natural Nutrition for Dogs: The Definitive Gudie to Homemade Meals).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:11