BORBA S TOPLINOM

Japanska tvrtka ima izum za pse: Oprsnicu s ventilatorom za vrele ljetne dane

Ventilator dolazi u pet različitih veličina, a cijena mu je oko 550 kuna. Tvrtka dostavlja i u našu zemlju

Ilustracija

 Fred Tanneau/Afp

Ljudi će zaista svašta smisliti za svoje ljubimce - ili, pak, za njihove vlasnike, koji to sve plaćaju. Od kapa koje služe kao jastuci, preko dizajnerskih kreveta, boja za dlaku pa i tetoviranja (koje je u nekim dijelovima svijeta toliko uzelo maha da je moralo biti zabranjeno)... Ljudska kreativnost je, to dobro znamo, zaista beskrajna i nije ograničena samo na našu vrstu. Smišljamo sve i svašta što bi moglo olakšati život drugima, ali i što bi moglo dobro proći na tržištu.

U toj je kategoriji i izum koji se nedavno pojavio na japanskom tržištu. Tamošnja dizajnerica odjeće udružila se s veterinarima kako bi stvorila odjeću za pse i mačke koja će im pomoći da izdrže nesnosne vrućine. Namijenjena je onim psima i mačkama kojima njihovi vlasnici ne mogu ošišati krzno kako bi lakše podnijeli vrućine, tako barem to proizvođači objašnjavaju. No, već samo to pokazuje problem pristupa problemu - psima i mačkama se krzno ne skida kako bi im bilo manje vruće, jer ono ima ulogu da ih ljeti hladi, a zimi grije. Vjerojatno je ovaj uređaj namijenjen psima koji nemaju dlaku, no očito takvih nema dovoljno na tržištu, pa se nije ciljano proizvodilo nešto za njih, nego se nastoji "pokriti" i sve druge pse.

Kako god, u prodaji je nešto što izgleda kao proširena orma na kojoj se nalazi ventilator. On je taj koji cijelo vrijeme radi i upuhuje hladniji zrak ispod te oprsnice, a pokreću ga baterije. Na ideju je došla Rei Uzawa, voditeljica tvrtke Sweet Mommy, koja proizvodi odjeću za trudnice. Kaže kako ju je njena čivava motivirala da smisli nešto što bi joj moglo olakšati kretanje po vrućinama.

- Kišne sezone gotovo da i nije bilo ove godine, vrući dani došli su nam ranije nego inače, pa mislim da smo na pravi način reagirali na potrebe tržišta, jer ovakav proizvod psima zaista treba - rekla je Uzawa za Al Jazeeru.

Ove je godine kišna sezona u Tokiju završila krajem lipnja, a stanovnici japanskog glavnog grada otad se muče s vrućinama. Ovo je najduži toplinski val, dosad nezabilježen u toj zemlji, gdje su temperature čak devet dana dosezale 35 stupnjeva. Svi su se s tim borili na svoj način.

- Obično koristim suhi led da bih rashladila svoje pse. No, mislim kako je jednostavnije da šećem sa psima ako oni na sebi nose ovaj ventilator - rekla je Mami Kumamoto, vlasnica minijaturne pudle imena Pudding i terijera Maca.

Pseći ventilator našao se u prodaji u prvim danima srpnja, a dosad je Sweet Mommy primio oko stotinu narudžbi, kaže Uzawa. Ventilator dolazi u pet različitih veličina, a cijena mu je oko 550 kuna. Tvrtka dostavlja i u našu zemlju, pa tko voli, nek‘ izvoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:50