KAKAV PAR!

Japanski ronilac više od 25 godina svakog dana obilazi svoju najbolju prijateljicu - ribu!

Znanstvenici su utvrdili da ribe zaista mogu prepoznati ljudska lica

Hiroyuki Arakawa i  Yoriko

 Wave Leong Marine Park/Ferrari/Profimedia

Dva neobična prijatelja dijele posebnu vezu već više od 25 godina, no to ne bi bilo ništa posebno čudno da nije riječ o čovjeku i - ribi!

Naime, kako piše daily-cuteness, sve je još krajem prošlog stoljeća kada je japanski ronilac Hiroyuki Arakawa imenovan da nadgleda ‘torii‘ – sveto svetište šintoističke religije koji je ispod površine mora u zaljevu Tateyama u Japanu. Tijekom svojih brojnih zarona na koncu se sprijateljio s ribom koju je nazvao Yoriko. Riječ je azijskom morskom grgeču, s kojim je uspostavio odnos kakav bi se inače mogao očekivati između čovjeka i nekog drugog sisavca. No, ova riba je pokazala kako i ona ima osjećaje te da se raduje svom Hiroyuki.

I koliko god prijateljstvo između čovjeka i ribe zvuči nevjerojatno, znanstvenici su utvrdili da ribe mogu prepoznati ljudska lica.

- Znanstvenici su ribama predstavili dvije slike ljudskih lica i uvježbali ih da izaberu jedno pljujući svoje mlazove na tu sliku. To su radili s 86 posto točnosti. - rekla je za CNN Cait Newport sa Sveučilišta Oxford, piše Otvoreno more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 07:28