SKOLIOZA

Je li to šala? Pogledajte kako izgleda morski pas deformirane kralježnice

S ovim se problemom češće rađaju životinje u zatočeništvu, a manje one koje žive u divljini

Ilustracija

 Daniel Cartamil/Swns/Swns/Profimedia

Valja priznati - snimka izgleda kao dobra zafrkancija. Kao da je netko snimao ribe u akvariju, a onda se poigrao alatima za obradu i tvrdi nam da je ono što vidimo stvarno. No, činjenica je kako je ova snimka zaista nastala u jednom akvariju i premda se ovom morskom psu mnogi nasmiju, on baš i nema problema s tim kako izgleda. Razliku između sebe i drugih morskih pasa, sasvim sigurno, uopće ne vidi.

- Skolioza i kifoza pogađaju i morske pse. Češće one koji žive u zatočeništvu - napisali su iz ronilačkog centra Big Blue Diving Koh Tao ispod snimke koju su podijelili sa svojim pratiteljima.

Neki psi imaju oba stanja, pa im je, da bi moglo normalno plivati, potrebna operacija. Drugi žive relativno normalne živote: ništa ih ne boli i mogu normalno plivati.

Ovi poremećaji zabilježeni su kod malog broja morskih pasa, a smatra se kako stanje nastaje kombinacijom više faktora: prehrambene neravnoteže, genetike, parazita, ozljeda ili stresa. Nije svaka skolioza ista: nekim vrstama morskih pasa ona onemogućuje da normalno love, zbog čega umiru od gladi, dok drugima deformacija ni najmanje ne smeta u svakodnevnom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:20