MODERNA POŠAST

Je li vaš pas depresivan? Evo znakova koji upućuju da se nešto loše događa u njegovoj glavi

Naši ljubimci mogu, kao i mi, imati psihičke probleme. Važno je vidjeti promjenu u ponašanju i utvrditi uzrok, a onda ga ukloniti
 Ilustracija, Charlie Utzman/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako se osjećamo mi, tako su naši psi. Ne uvijek, naravno, i to na svu sreću. Psi su uglavnom dobro raspoložena bića bez ijedne brige na pameti (ili barem naša znanost ne može dokazati da se oni brinu oko nečega). No, u mnogim se situacijama psi snevesele kad smo mi tužni. I, baš kao što mi možemo biti anksiozni i depresivni, mogu i oni. Kod pasa je to daleko teže dijagnosticirati nego kod ljudi, naravno, no postoje jasni znaci da nešto ne valja.

Razlozi zbog kojih se to može dogoditi su brojni: od promjene rutine, a psi su bića navike i ne vole promjene, preko bolesti, promjena sredine, kao i odvajanje od osobe ili druge životinje koju vole. Razlozi su brojni, no svaki skrbnik će lako utvrditi o čemu se radi.

Kako prepoznati da je pas nesretan? Nekoliko je znakova, no valja reći da kod svih tih simptoma najprije valja utvrditi da oni nisu posljedica neke fizičke boljke. Kad to eliminiramo, onda se treba pozabaviti psihičkim stanjem voljenog nam četveronošca.

Apetit

On se mijenja. Neki psi, kao i ljudi, kad su pod stresom, prestaju jesti. Drugi pak jedu neprestano. To može dovesti do debljanja ili mršavljenja, pa svakako treba biti oprezan. Općenito je promjena u vidu stila čišćenja zdjelice uvijek signal da se nešto ozbiljno i veliko događa.

Igra

Ako dijelite dom s veseljakom koji je lud za svojim plišancem, a sad ga više ne zanima, poduzmite nešto. Najprije ga probajte zaigrati, ali ako ne ide, a to se nastavlja nekoliko dana, onda postoji problem. Čim izgubi volju da uživa u nečem što mu pričinjava zadovoljstvo, znači da je situacija ozbiljna. Isto vrijedi i ako odjednom počne uništavati vlastite igračke ili stvari po stanu.

Spavanje

Jednako kao i s hranom - ako spava neprestano ili jako malo, događa se neka primjena. Morate samo stalno imati na umu da psi vole dugo spavati, pa nemojte paničariti ako spava pola sata duže.

Kretanje

Ako odjednom sumanuto hoda po stanu ili kući, bez da ima neki jasan cilj, očito je tjeskoban. Uz to, ako se skriva od ljudi i drugih pasa, pa čak i od vas, poduzmite nešto. Naravno, ako imate asocijalnog tipa doma, to je ok, ali ako se odjednom probudite uz psa koji samo gleda kako da se ne druži ni s kim, poduzmite nešto. Isto vrijedi i ako vas je volio gledati u oči, a to više ne želi napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 08:30