PET FRIENDLY

Jedini fakultet u zemlji na kojeg sa sobom smijete povesti psa i nitko vas neće krivo pogledati

Prodekanica Milica Lukić kaže kako do sada nije bilo nikakvih problema vezano za boravak ljubimaca u zgradi
 Ivan Peric/Cropix

Ulazimo u zgradu fakulteta. Na ulazu, malo prije porte, nalazi se puna zdjelica s hranom i vodom. Prijavljujemo se na porti, a potom nešto niže u hodniku pronalazimo mjesto gdje se psi mogu vezati, kako bi pričekali. Atmosfera je ugodna - zaposlenici fakulteta (a posebno oni s porte) dolaze pomaziti pse. Dok sjedimo i čekamo prodekanicu, samo je jedna djevojka primijetila pse i ustuknula. No, sjela je malo dalje od nas i nije bilo nikakvih problema.

Filozofski fakultet u Osijeku jedini je pet friendly u našoj zemlji. Tamo već dvije akademske godine studenti mogu dolaziti sa svojim ljubimcima - naravno, ne na nastavu, ali ih slobodno mogu uvesti u prostorije fakulteta. Mogu tako, primjerice, otići u referadu sa psom ili u knjižnicu.

image
Prodekanica Milica Lukić, foto: Ivan Peric/Cropix

- Odluku da postanemo pet friendly donijelo je Fakultetskog vijeće, a prema tim pravilima životinje koje ulaze umzgradu moraju biti u pratnji svojih vlasnika, na povodcu ili u transporteru. Također, vlasnici na vratarnici prijavljuju životinju s kojom ulaze, kažu koliko se misle zadržati i pokazuju osobnu iskaznicu. Pri izlasku iz zgrade ponovno se javljaju na vratarnicu kako bismo imali informaciju da je ljubimac napustio prostor fakulteta - pojašnjava Milica Lukić, prodekanica za razvoj i poslovanje.

Odluka da se dozvoli ljubimcima boravak došla je iz činjenice da gotovo svaki zaposlenik ima ljubimca. Činilo se logičnim dozvoliti im da na posao povedu svojeg psa ili mačku. Osim toga, znali su vidjeti studente koji dolaze, primjerice, samo pokupiti neki papir u referadu, a pas mora pričekati vani. Baš zbog toga je odlučeno da se fakultet otvori i ljubimcima. I premda se svakog dana na hodnicima može vidjeti poneki pas, kao i u uredima zaposlenika, to gotovo da i nitko ne zna, jer su psi koji dolaze na fakultet veoma tihi i pristojni.

image
Ivan Peric/Cropix

-Do sada nije bilo nikakvih problema s kućnim ljubimcima na fakultetu, niti buke koja bi ometala rad službi i nastavu. Kao i svugdje, i kod nas ima onih koji nisu ljubitelji životinja ili su alergični na pseću i mačju dlaku, ali ni to ne predstavlja problem. Fakultet je velik pa je ako izbjeći "neželjeni" susret. Do sada nije bilo nikakvih prigovora u tom smislu - pojašnjava Milica i dodaje kako studenti najčešće dovode pse.

Fakultetsko vijeće nikad nije ni raspravljalo o mogućem ukidanju odluke, dapače, svi su svjesni da su napravili dobar potez. Ostaje nada da će ih slijediti i druge obrazovne ustanove u našoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:44