BARBARSTVO

Jednom godišnje ribari u kreću u lov koji šokira čitav svijet, a sve zbog profita i zabave

Lov koji provodi Udruženje ribara dozvolila je vlada, koja je i odredila kvotu

Privjedi protiv lova

 Mark Kerrison/Alamy/Alamy/Profimedia/Mark Kerrison/Alamy/Alamy/Profimedia

Od prikazivanja dokumentarca Zaljev prošlo je 13 godina. Tada je šira javnost saznala za brutalnu praksu ubijanja dupina i kitova u japanskom gradu Taiji. Ni poslije toliko godina pritiska javnosti, demonstracija, apela mnogobrojnih ekoloških aktivista ovaj bezumni čin nije zabranjen. A sada se pojavljuju naznake da će masovno ubijanje i lov biti pretvoreni u novi vid iskorištavanja.

Lov koji provodi Udruženje ribara dozvolila je japanska vlada, koja je i odredila kvotu kojom propisuje koliko životinja svake vrste smije biti ubijeno i zarobljeno. Dio životinja završi u morskim parkovima, dio na tanjurima.

Aktivist za očuvanje prirode i životinja Ren Yabuki bio je jedan od mnogobrojnih ljudi koji su u posljednjih nekoliko godina, za vrijeme lova, proveli svaki dan u uvali Taji, svjedočeći i izvještavajući o brojevima dupina i kitova koji su se našli uhvaćeni u ribarske mreže.

- Kada potjeraju dupine i kitove s obale u uvalu, krv vam uzavre. Dupini i kitovi koji nisu ništa loše učinili budu nasilno ubijeni i to zbog profiti i zabave - kaže Yubuki.

Lokalne vlasti Taijija nikada nisu odgovorile na molbe National Geographica za komentar, piše taj časopis.

Ipak, u ranijim izjavama za druge medije, oni su branili lov pod izgovorom da je u pitanju tradicija duga skoro 400 godina. Stručnjaci i kritičari objašnjavaju da je ta njihova "tradicija" čudno evoluirala. Sada su to grupe motoriziranih brodova koji gone čitava jata zbog zarade profita i to uz dozvolu japanske vlade.

Mnogobrojna volonteri projekta Dupin opisali su surovost ovog događaja. U njihovim svjedočanstvima stoji da ribari nemilosrdno ubijaju dupine tako da im zabadaju koplja u rupe na glavi - kako bi im presjekli leđnu moždinu. No, mnogi dupini ne umiru odmah, već u mukama satima nakon.

Potom se njihovo meso - koje je i dalje traženo u Taijiju, prerađuje i prodaje. Kada je u pitanju meso dupina, njegova cijena dostiže i do 500 dolara. Ali, kako navodi Washington post, na tržištu živ dupin vrijedi mnogo više - od 8 do 12 tisuća dolara. Ako se uzme u obzir činjenica da svake godine između sto i dvije stotine dupina bude zarobljeno s ciljem da se proda nekom od delfinarija, računica je više nego jasna.

Borba za ukidanje masovnog hvatanja i ubijanja dupina i kitova nije ni približno gotova. Stručnjaci procjenjuju da je većina ovih životinja uhvaćenih tijekom 2021. godine, poslana u Muzej kitova u Taijiju koji je u vlasništvu vlade. Kako tvrdi Japan Times, ovom muzeju neprestano se pridružuju novi članovi. U tom muzeju postoji suvenirnica u kojoj posjetitelji mogu, nakon što pogledaju nastupe dupine, probati njihovo meso.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:54