DIVAN PRIZOR

Jednu lisicu su glad i vrućina natjerali da se usred dana spusti do Modrog jezera

One se inače često krajem dana znaju spustiti s okolnih klisura jezera kako bi utažili žeđ

Lisica
 

 Slobodna Dalmacija

Očito je da su nesnosne vrućine proteklih dana poremetile cijeli eko sustav u Dalmatinskoj zagori. Tako bilježimo zaista zanimljive snimke iz imotskog Modrog jezera gdje je i pored niskog vodostaja sezona kupanja u punom jeku.

Naime, Ante Čelan, inače zapovjednik DVD-a Imotski poslao je Slobodnoj Dalmaciji snimke i video zapis s Bazaranske, istočne strane jezera, jedne lisice koja se, ne obazirući se na okolne kupače, spustila do same vode u jezeru i tu se pogostila jednom zmijom. Glad i vrućina natjerala su je usred dana da potraži nešto za pregristi.

Kako nam je rekao Ante, čagljevi i lisice često se i to pred večer znaju spustiti s okolnih klisura jezera kako bi utalili žeđ, no ova lisica je uranila jer nije mogla izdržati vrućinu. Usput je nanjušila jednu od bezopasnih jezerskih zmija, najvjerojatnije bjeloušku i pogostila se dok ga je Ante snimao.

Inače, globalno zatopljenje već je pustilo svoje pipke i u Modro jezero. Zbog promjene klime vodostaj u jezeru u ljetnim mjesecima iz godine u godinu je sve niži, a jezero i sve češće presušuje.

Ove godine, nastavi li se trend ovakvih vrućina, jezero bi moglo ostati bez vode već početkom kolovoza, što bi totalno poremetilo kupanje koje sada osim domicilnog stanovništva sve češće prakticiraju i brojni turisti.

image

Lisica

Slobodna Dalmacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:32