ZANIMLJIVOST

Jeste li znali da je populacija kunjki skoro izumrla u Jadranu 1949.? Nikad se nije otkrilo zašto

Objavili su to iz Aquariuma Pula, povodom pronalaska te školjke u jednom od njihovih bazena
Ilustracija
 Lillian Suwanrumpha/Afp/Profimedia

- Mladu jedinku kunjke, odnosno mušule ili kako je neki zovu noine lađice (Arca noae) primijetili smo tijekom pregleda manjih bazena u našem odjelu za mlađ riba i juvenilnih organizama.

Poznato je da se kunjka mrijesti tijekom ljeta te da sazrijevanje gameta kod ženki započinje u listopadu, a u studenom sazrijevaju gonade mužjaka. Spororastuća je vrsta koja doseže do 70 mm dužine ljušture, a može živjeti do 16 godina (komercijalnu veličinu od 50 mm kunjka dosegne za tri do sedam godina), međutim, spolno je zrela već s dužinom ljušture od 12 mm. Odvojenog su spola, a samo u nekim slučajevima su dvospolci (2.2 % populacije). Rasprostranjena je u istočnom Atlantskom oceanu i Sredozemnom moru ponegdje i na dubinama većim od 100 m.

U Jadranskom moru je nekad (prije Drugog svjetskog rata) bila uobičajena, s gustoćom čak od 13 jedinki/m², međutim, krajem 1940 -ih, točnije između 1949 i 1950. god. zabilježena je masovna smrtnost tih školjkaša (nepoznat uzročnik). Njezine se populacije u Jadranu nakon toga nisu nikad sasvim oporavile. Nažalost, danas su populacije kunjki u Jadranu sve više ugrožene i ranjive zbog prekomjernog izlova - napisali su iz Aquariuma Pula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:20