MALI TRIKOVI

Jesu li laseri dobri za mačke i kako ih ispravno koristiti, a da nam ljubimac ne bude frustriran?

Ima mačaka koji ovu igračku neće voljeti i to je u redu, jer ima sasvim dovoljno drugih u kojima mogu uživati
 Joseph Jacobs/Alamy/Alamy/Profimedia

Među vlasnicima mačaka prilično je popularan laser. jednostavan je to način igre, koji uz minimalan trud mačku održava zabavljenu dok juri za crvenom točkicom na podu. To uspijeva samo zato što mačke imaju nagon za lovom, no moglo bi se dogoditi da nakon nekog vremena postane frustrirana, jer točkicu nikada ne može uloviti. Ovi grabežljivci moraju dovršiti lov i zgrabiti plijen, kako bi bile sretne.

Ipak, to ne znači da je ova igra loša. Trebalo bi ga početi polako uvoditi i malo po malo produljivati vrijeme igranja. Pri tome treba paziti da se laser ne usmjerava u mačku, kao ni na visoke dijelove zidova koji su joj izvan dohvata. Ona će, naravno, pokušati skočiti toliko visoko, ali to bi moglo rezultirati ozljedama. Važno je i da je se nagradi, kako bi se izbjegla frustracija. Recimo, laser se može usmjeriti na neku igračku, pa kad je ona ulovi, onda završite igru, savjetuje World Cat Finder.

Laser je dobar kako bi mačke potaknuo na to da budu aktivne, jer za plijenom valja juriti. Na taj način izbjegavaju se mnogi problemi sa zdravljem - kako fizičkim, tako i mentalnim. No, postoji određeni broj mačaka koje laser ni najmanje ne zanima. Ako se to dogodi, vlasnici ne bi trebali insistirati na igri njime - jednostavno joj trebaju pronaći neku drugu igračku koja će joj omogućiti da bude fizički aktivna. Nekad je to teško, jer mačke znaju biti izbirljive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:44