DUBROVNIK

Jež je zapeo u cijevi i činilo se da mu nema spasa. No, stigla je pomoć, ali i veliko iznenađenje

Neki su smatrali da bi mu trebalo prokopati put u cijevi prema naprijed, drugi su se pitali bi li ga se moglo izvući uz pomoć ulja...
Jež zaglavljen u zidu
 Petunija Vukovich

Na prvi pogled činilo se da mu nema spasa. Iz cijevi je virilo samo maleno tijelo, a glavica je bila negdje unutra. Jež je tijekom noći zapeo i činilo se da će biti teško, ako ne i nemoguće izvući ga iz te cijevi, bez da ga se ozlijedi. Mjesto na kojem se to dogodilo je ispred OŠ Marina Držića u Dubrovniku.

- Mislim da je zapeo, miče se, ali ne previše. Ima li netko prijedlog kako mu pomoći? Ili ako je voljan doci na stražnji ulaz škole? - napisala je jutros jedna zaposlenica te škole, moleći lokalne aktiviste da joj pomognu u spašavanju.

S obzirom na to da je na slici sve loše izgledalo, pali su brojni prijedlozi. Neki su smatrali da bi mu trebalo prokopati put u cijevi prema naprijed, drugi su se pitali bi li ga se moglo izvući uz pomoć ulja, dok su treći strahovali kako nema drugog načina nego da se razbije dio zida, no to bi značilo da maleni može nastradati.

image
Spašeni jež
Lena Kraljević

Onda je došla Lena Kraljević, koja je vidjela objavu i sa sobom uzela rukavice. Odlučila je da će prvo provjeriti koliko je zapeo u cijevi, vidjeti može li ga izvući bez da ga povrijedi. Ako ne, onda će smisliti što dalje.

- Na kraju sam ga izvukla bez ikakvih problema. Stajao je kraj rupe u kutu, glavom prema unutra... Doslovno ga uzela, digla i prenijela u zelenilo - kaže Lena.

Njenu fotografiju ježa koji je u travi mnogi su popratili zadovoljnim komentarima. Sve to pokazuje kako je lako pomoću životinji - nekad je dovoljno izvući je iz cijevi ili joj maknuti konzervu s glave, drugi puta je dovoljno samo je prenijeti preko ulice, a treći put nazvati gradske službe ili je odvesti kod veterinara.

Nažalost, u nekim situacijama ne može se baš ništa, osim ostati uz životinju dok umre - no, mnogi stručnjaci kažu kako je i to dovoljno, jer nijedno biće na ovome svijetu ne bi trebalo umirati samo. Na svu sreću, u ovom slučaju, maleni jež daleko je od umiranja. Želimo mu sreću i da ubuduće u širokom luku zaobilazi sve cijevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:46