GORE NEGO IKAD

Jeziva najezda komaraca na azil, roje se oko pasa! Rješenje: nabaviti stroj za zaprašivanje!

Problemima kumuje i položaj azila: okružen je šumom, a u neposrednoj blizini je i rijeka
 Azil Osijek

Azil osječkih Pobjednika zaista je najbolji u našoj zemlji, tu se svi slažu. Njihove kućice su šarene, psi se istrčavaju po azilu (u njihovom, kako ga oni zovu, ispustu), volonteri dolaze i šeću pse, svi imaju zaštitu od buha i krpelja, njihovi invalidi dobivaju najbolju moguću skrb.

Da je lako, nije, ali trude se; piše projekte, organiziraju aukcije, prikupljaju donacije. Ništa im nije teško, ništa se ne baca, sve se iskoristi dva puta. Sve to uz optimizam i tvrdoglavost, što ih je dovelo do toga da su danas šareno, veselo mjesto u kojem, premda su tamo neka tužna, ostavljena bića, čovjek osjeća sreću i radost kad im dođe.

Pa kad oni svoju malu Facebook vojsku, a tamo ih je oko 43 tisuće, pozovu da im pomognu, onda valja zasukati rukave i pomoći. Molba koju imaju je očekivana, s obzirom na to da znamo da je Osijek pun komaraca. Ovo ljeto je, čini se, najgore.

- Doslovno u kabanicama idemo u šetnju sa psima, ne pretjerujem! Vani je 45 stupnjeva, a mi pod najlonom. Nema drugog rješenja - nasprejam se, ali ne pomaže. Ni meni ni drugima. Ulaze u oči, u uši, užasno. A kako je tek psima! Najgore prolaze oni kratkodlaki - njima se oko njuške skupljaju rojevi. Otjeram ja to rukom, ali eto njih u sekundi nazad. Dosadašnjih godina smo nekako gurali, ali ovako više ne ide - kaže nam jedna volonterka, svjesna činjenica da im okolna šuma i blizina rijeke ne pomažu kad je riječ o najezdi ovih kukaca.

Sastali su se tako jednog popodneva svi azilski radnici u prvom dvorištu, tamo kod ulaza, zgurali su im se njihovi invalidi pod noge i krenuli su dogovori što i kako. Dugo se razgovaralo, pojelo se mnogo finih veganskih kiflica, zajednički se tjeralo komarce... Na kraju su se složili: jedino što mogu je kupiti stroj za zaprašivanje, pa da svako popodne zapraše svojih četiri tisuće kvadrata skloništa. Donijet će im to, vjeruju, barem malo mira.

Pronašli su stroj i on košta 1600 kuna. Za punjenja će skupiti među sobom, no nabavka stroja je veliki zalogaj, pa su svoje sljedbenike odlučili zamoliti pomoć. S naznakom "za spas od komaraca" - Udruga Pobjede IBAN HR8823400091110405854. Podaci za uplate iz inozemstva: Privredna banka Zagreb d.d. 10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia swift code: PBZGHR2X PayPal: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

- Najviše vam zahvaljuju ovi niskopodni i kratkodlaki, njih najviše grizu. No, zapravo, zahvalni smo baš svi. Da imamo drugo rješenje, ne bismo kupovali stroj, ali situacija je nepodnošljiva - poručuju Pobjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:28