UŽAS U BRITANIJI

Jezivo ubojstvo: Ženu u kući nasmrt izmrcvarila njezina dva XL Bullyja, policija uletjela s oružjem

Policajci su pse pronaši su sobi

Policijski kordon u Cornwall Closeu, Hornchurchu, istočnom Londonu, gdje su vlasnicu psa nasmrt izmrcvarila njezina dva registrirana XL nasilnika u posljednjoj tragediji koja uključuje zabranjenu pasminu. Žena, u dobi od 50 godina, smrtno je napadnuta nešto poslije 13 sati u ponedjeljak.

 /Profimedia

Ženu su nasmrt izmrcvarila dva XL Bullyja, što se smatra prvim smrtonosnim napadom pasa koji su bili izuzeti od zabrane XL Bullyja u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail.

Naoružani policajci došli su u kuću u Haveringu, u istočnom Londonu, nakon dojave da je netko napadnut. Pozvana je i hitna pomoć, a svjedoci su izjavili da su, inače mirnu ulicu, ogradila službena vozila. Pronađena gospođa proglašena je mrtvom na licu mjesta. Obitelj žrtve zbrinuli su specijalizirani službenici, a s mjesta su odvedena dva XL Bullyja, potvrdila je policija.

"Kombiji su vozili tamo-amo bez prestanka i odjednom su došli helikopteri - pretpostavili smo najgore. U blizini su škola i fakultet pa smo se prvo uspaničili da su u pitanju djeca. Nikada nismo ni sumnjali da bi pas tako nešto učinio. Ovo je prestrašno", rekao je jedan od svjedoka.

image
Profimedia/Profimedia
image
Profimedia/Profimedia

Incident je zabilježen kao prvi napad za koji su krivi registrirani XL Bullyji, koji su izuzeti od zabrane te pasmine u Velikoj Britaniji, a koja je stupila na snagu početkom veljače.

"Policija je oko 1 popodne u ponedjeljak, 20. svibnja, reagirala na prijavu da je ženu napao pas. Unatoč trudu medicinskog osoblja, preminula je na licu mjesta. Policajci su došli naoružani, uspjeli su obuzdati i zavezati oba psa", rekao je glasnogovornik policije.

Dodao je da se radi o dva registrirana XL Bullyja koje su policajci pronašli u sobi. "Obitelj žrtve, koja je bila vlasnik pasa, je zbrinuta", dodao je.

Ova je pasmina stekla lošu reputaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog svoje nasilne prirode i povećanog broja prijavljenih napada. Prošli mjesec ženu u Škotskoj napao je pas na ulici, a isti mjesec zabranjena pasmina je nasmrt izmrcvarila oca petero djece.

Otkidao mu je tjeme i slomio lubanju

Ranije ovog mjeseca majka i sin koji su svom XL Bullyju dopustili da slobodno šeće te su završili u zatvoru zato što je pas napao dječaka koji je zadobio ozbiljne ozljede. Amanda Young i njezin 30-godišnji sin Lewis držali su psa u svom malom stanu u Merseysideu kad je došlo do napada. Lewis, vozač dostave, kupio je psa iz oglasa na Facebooku, ali nije provjerio radi li se o pasmini koja je nedavno postala zabranjena. Psa, zvanog Snoop, ostavio je na čuvanje svojoj majci, ali ga je ona pustila da hoda izvan stana.

Za to vrijeme pas je nasrnuo na dječaka koji je krenuo igrati nogomet s prijateljem, uhvativši ga za glavu i vrat. Užasnuti susjedi odvukli su psa kojem je, kako kažu, "izlazila pjena na usta". Dječaku je otkinuo dio tjemena i slomio lubanju, zbog čega su se liječnici bojali da mu je probio mozak.

image

Ilustrativna fotografija

Larina Elena/Alamy/Alamy/Profimedia/Larina Elena/alamy/alamy/profimedia

Dječak je zadobio "značajne ozljede koje su mu promijenile život", a liječnici su upozorili da će imati trajne ožiljke na licu. Otkrili su da mu nisu mogli ponovno pričvrstiti tjeme pa su mu umjesto toga morali presađivati kožu. Lewisu Youngu određen je zatvor od dvije godine, a njegova majka je završila u zatvoru na 20 mjeseci, dok je pas uspavan.

‘Netko će nesvjesno prekršiti zakon‘

Zakon, koji su ljubitelji pasmine žestoko kritizirali, propisuje da je kazneno djelo posjedovati, uzgajati ili prodavati XL Bullyja bez službenog dopuštenja - a oni koji imaju izuzeće moraju svoje pse sterilizirati.

Vlasnica XL Bullyja Sophie Coulthard organizirala je kampanju koja se pobunila protiv zabrane. Tvrde da je ona nezakonita i iracionalna te da se temelji na nepouzdanim informacijama. Vlada njihovu inicijativu odbacuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 18:13