POVIJESNA ODLUKA

Još jedna zemlja odučila: Dosta je uzgoja divljih životinja zbog njihovog krzna!

Brojne nedavne istrage organizacije One Voice razotkrile su javnosti okrutne uvjete u kojima se drže životinje na farmama krznaša

Ilustracija

 Mads Claus Rasmussen

Povijesnim potezom francuski senat je nadmoćnom većinom izglasao zakon za okončanje uzgajanja divljih životinja zbog njihovog krzna. Zabrana odmah stupa na snagu i zatvorit će dvije preostale francuske farme krznaša, piše furfreealliance.com. S 332 glasa za zabranu i samo jednim protiv, senat je pokazao ogromnu podršku da proizvodnja krzna postane povijest.

- Samo su dvije farme krznaša preostale u Francuskoj. Ali, kao što smo tražili, ta se zabrana proširuje na sve divlje životinje uzgajane zbog krzna. Pozdravljamo taj važan korak naprijed i nadamo se da će inspirirati države koje još nisu donijele odluku o eksploataciji lisica, kuna, činčila,… Globalno društvo poziva na taj napredak. Vrijeme je - rekla je Muriel Arnel iz organizacije za prava životinja One Voice.

Brojne nedavne istrage francuske organizacije One Voice razotkrile su javnosti okrutne uvjete u kojima se drže životinje na francuskim farmama krznaša. Undercover snimke iz 2017., 2019. i 2020. otkrile su šokantne primjere patnje životinja, uključujući kune s fizičkim ozljedama, držane u zastrašujućim uvjetima i pokazujući stereotipično ponašanje. Neke su imale ozlijeđene oči, nekima su nedostajali zubi, neke su imale paralizirane i nekrozom zahvaćene noge te kožne bolesti.

Uslijed kontinuiranog protivljenja javnosti, francuska je vlada prošle godine najavila prijedlog za zabranu proizvodnje krzna s prijelaznim periodom od 5 godina. Zajedno s One Voice-om, međunarodna koalicija Fur Free Alliance zahtijevala je od francuske vlade reakciju bez odgode i zatvaranje posljednjih preostalih farmi krznaša u Francuskoj. Ovu sadašnju odluku o trenutačnom stupanju zabrane na snagu i proširenje na uzgoj divljih životinja za krzno, slave nevladine udruge diljem svijeta i ona će poslužiti kao primjer drugim zemljama da ga slijede.

- Nikada nije bilo hitnije okončati praksu uzgoja životinja radi krzna diljem svijeta, industriju koja ne samo da nehumano tretira životinje zbog proizvoda koji nikome nije potreban, već se i pokazala kao plodno tlo za nastanak zaraznih bolesti poput Covida-19 - istaknuo je Joh Vinding, predsjednik Fur Free Alliance.

Samo u proteklih pet godina, zabrinutost za dobrobit životinja dovela je do toga da osam zemalja usvoji zakon o okončavanju okrutnosti nad životinjama na farmama krznaša. Rasprave o zabrani uzgoja životinja za krzno trenutno se razmatraju u Latviji, Litvi, Španjolskoj, Ukrajini i Bugarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:45