NIJE GOTOVO

Još uvijek traje pravna bitka oko zabrane uzgoja dviju pasmina. Na nju su se žalili uzgajivači

Kavaliri često pate od glavobolja zbog premale lubanje i imaju probleme sa srcem i očima
 Petter Berntsen/AFP

Kavalirski španijeli kralja Charlesa prepoznatljivi su po svojim malim glavama, a engleski buldozi po naboranim njuškama - odlike su to koje njihovi vlasnici vole. Ali u Norveškoj je donijeta još nezabilježena odluka- zabranjen je njihov uzgoj jer se pate da bi bili slatki. Okružni sud u Oslu je u nedavnoj presudi zabranio uzgoj ovih dviju pasmina uz obrazloženje da im se nanosi šteta, što je u skladu i s norveškim zakonima o zaštiti životinja.


Presudu aktivisti za prava životinja hvale, uzgajivači kritiziraju, a potaknuta je debatom: jesmo li u težnjama za što slađim kućnim ljubimcima otišli u ekstrem i zanemarili njihovu dobrobit?


"Mnoge pasmine nemaju dovoljno genske raznolikosti i nose velike rizike od bolesti", kazala je predsjednica Norveškoga društva za dobrobit životinja Ashlid Roaldset za AFP.


Njezina organizacija potaknula je sudski postupak protiv tvrtki i pojedinaca koji uzgajaju pse.


"Moramo promijeniti način na koji parimo pse", kazala je," Način na koji to sada radimo možda je bio prihvatljiv prije 50 godina, ali više nije".


Zbog parenja međusobno srodnih pasa dvije pasmine već su dobile "jamstvo bolesti", dugu listu oboljenja koje razvije većina, ako ne i sve jedinke.


Slatki, ali izgledom opaki - od Drugog svjetskog rata smatrani i simbolom britanske otpornosti - engleski buldozi su zbog kratke njuške razvili probleme dišnog sustava, ali i dermatološke, reproduktivne i ortopedske probleme.


"Nemogućnost ove pasmine da se ošteni prirodnim putem sama po sebi je dovoljan razlog zbog kojeg ih se ne bi trebalo pariti", napisali su suci u presudi.


Kavaliri koji su tijekom godina osvojili srca brojnih, među kojima su i kraljica Viktorija, Ronald Reagan i Sylvester Stallone - često pate od glavobolja zbog premale lubanje i imaju probleme sa srcem i očima.


Roaldset tvrdi kako se ove bolesti ne mogu izbjeći parenjem s čistokrvnim jedinkama iz drugih zemalja jer među njima generalno nedostaje genske raznolikosti.


Ove dvije pasmine s vremenom će izumrijeti, kazala je.

"Bit će im bolno jer će s vremenom razvijati sve više i više bolesti", dodala je. Odluka donesena 31. siječnja još nije stupila na snagu jer je na nju uložena žalba. Profesionalnim uzgajivačima izazvala je šok.


"U presudi je rečeno da se psi rađaju s glavoboljama, ne razumijem to", kazala je dugogodišnja uzgajivačica Lise Gran-Henriksen promatrajući svojih pet kavalirskih španijela kralja Charlesa kako trčkaraju ispred njenog doma u Oslu.


"Kada bi to bilo tako, oni ne bi bili sretni. Oni su sretni psi koji trče naokolo i izgledaju jako zdravo, a mislim da stvarno to i jesu", tvrdi.


Profesionalni uzgajivači priznaju da su ove dvije pasmine sklone "izazovima", ali tvrde da ih se može izbjeći selektivnim parenjem jedinki koje su u skladu sa standardima pasmine. Naglašavaju i da presuda ne zabranjuje vlasništvo, prodaju i uvoz kavalira i buldoga, već samo njihov uzgoj.


"Potražnja neće pasti, a psi koji budu na prodaju bit će još bolesniji", izjavila je.


"Neće biti u skladu sa standardima veterinarske struke i neće se znati ništa o njihovom pedigreu", dodala je.


Istovremeno, iz Društva za dobrobit životinja kažu da budućnost ovih pasmina leži u parenju s drugim pasminama kako bi se izbjegli genetički nedostaci.


"Kada bi kavaliri imali malo veću lubanju u kojoj će biti mjesta za njihov mozak... još uvijek bi bili najslađi psi na svijetu", tvrdi Roaldset.


"Buldozi bi s manje nabora, s duljom njuškom i boljim kosturom izgledali malo drugačije, ali bi ih se i dalje moglo zvati buldozima", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2023 04:24