DOBRO JE ZNATi

Kako izgleda obuka policijskih pasa? Traje tri do šest mjeseci, a svake godine prolaze testiranje

To su najčešće su retriveri, labradori, ovčari, dobermani i rotvajleri
 Sem Van Der Wal/ANP/AFP

Psi su prve životinje koje je čovjek pripitomio, a kroz vrijeme i odgovarajuću dresuru, psi su ljudima služili kao čuvari, tragači, vodiči, lovci. Zbog svojih karakteristika i odanosti, od tada pa sve do danas pas je čovjekov najbolji prijatelj, velika pomoć u brojnim aktivnostima, a svojevremeno ljudi su u većem postotku preživljavali u nesigurnim sredinama upravo zbog pseće pomoći, piše portal klik.

Kako bi se navike najbolje usvojile, s dresurom je poželjno započeti dok je pas štene, ali se policijski psi obično kupuju kada napune godinu dana, nakon što prođu sve potrebne analize. Proces dresure usmjeren je na navikavanje službenih pasa na situacije i uvjete u kojima će se naći i koji će biti potrebni za obavljanje zadataka.

Službeni psi najčešće su retriveri, labradori, ovčari, dobermani i rotvajleri, a dobri dreseri mogu procijeniti hoće li im najbolje odgovarati uloga tragača, čuvara ili zaštitnika.

Dresura službenih pasa traje od 3 do 6 mjeseci. Pas najprije prolazi osnovni tečaj, a zatim i specijalizirani, ovisno o tome kojem je timu potreban službeni pas. Psi se testiraju svake godine kako bi uvjeti poput njihove sposobnosti, kondicije i fizičke spremnosti bili osigurani.

Podjela policijskih pasa:

Psi zaštitnici – prije svega se koriste za uhićenje osoba koje su agresivne ili u bijegu, u operacijama koje uključuju ulazak antiterorističkih jedinica u objekte, u onima koje zahtijevaju iznenadan napad i slično.

Psi tragači – koriste se u razne svrhe; vrsno prate zadane mirise te tako lako pronalaze nestale osobe, skrivenu drogu, ljude koji su u bijegu, mrtve ljude, eksplozive i slično. Od izuzetnog su značaja prilikom rada na terenu, kao i u specifičnim situacijama. Kada nanjuše i pronađu zadani predmet, sjedne pored njega dok ne dođe policijski tim. Psi tragači izuzetno su pitomi i poslušni te, za razliku od pasa zaštitnika i čuvara, ne smiju pokazivati agresivne tendencije. Ujedno, njihova je dresura najsloženija.

Psi čuvari – dresiraju se slično kao i psi zaštitnici, ali se češće koriste u obrambene svrhe. Najčešće se koriste za provjeru sigurnosti objekata te čuvanje predmeta i osoba. Također, psi čuvari često služe za sigurnost prilikom javnih skupova, utakmica i koncerata.

Svaki pas ima svoga vodiča koji također prolazi obuku i kontinuirano vježba sa psom. Službeni psi koriste se svakodnevno za obavljanje najsloženijih policijskih i vojnih zadataka, a radni vijek im je od 7 do 10 godina, nakon čega ih obično usvajaju njihovi vodiči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 18:15