FOTO

Kako izgleda susret bjeloglavog supa i surog orla na nebu? Evo kako su se vladari visina ‘družili‘ na Krku

Otvoreno stanište idealno je područje za promatranje atraktivnih ptica grabljivica u letu
 Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli

Kako izgleda susret dviju velikih ptica na nebu? Ovisi o kome se radi, moglo bi se reći. Na fotografijama koje su podijelili iz Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, koje djeluje na Cresu, može se vidjeli da taj prizor (snimljen na Krku) može biti posve miroljubiv.

- Otvoreno stanište, kao što su suhi kamenjarski travnjaci južnog dijela otoka Krka, idealno je područje za promatranje atraktivnih ptica grabljivica u letu, i to onih s najvećim rasponom krila! Suvereni vladari visina zasigurno su bjeloglavi supovi koji neumorno i bez muke „patroliraju“ uzduž ruba visoravni, koja se strmo ruši u Bašćansku dolinu.

Posebno smirujući, mogli bi čak tvrditi i terapeutski, ima učinak promatranja u letu nekoliko supova koji se odmjereno, bez zamahivanja krila uzdižu u visinu ili prelijeću jedan za drugim sa zapadne na istočnu stranu visoravni i obrnuto, uz zvukove zvona batomaljskog marijanskog svetišta.

Supovima se u letu pridružio i suri orao, veličinom nešto manji, no elegancijom leta i siluetom, pravi ukras neba nad Krkom. Iako teritorijalan prema predstavnicima iste vrste, ovaj, još ne u potpunosti odrasli suri orao mirno je dijelio zračni prostor s bjeloglavim supovima, a mi smo, osim uživanja u prizoru, dobili priliku zabilježiti njihovo „druženje“ fotoaparatom - poručili su iz oporavilišta.

image
Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli
image
Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:37