PRAVO IZNENAĐENJE

Kako je album s cvrkutom ptica postao treći najprodavaniji i po prodaji prestigao Taylor Swift

Anthony Albrecht producent je tog albuma, kojeg je stvorio sa svojom umjetničkom organizacijom Bowerbird Collective
 Dr P. Marazzi/Sciencephoto/Profimedia

Veći dio prosinca u Australiji su se najviše prodavali albumi Adele, Eda Sheerana i Taylor Swift. No, onda su se stvari promijenile i postale blago čudne - Taylor je završila na četvrtom mjestu, jer su je prestigle - ptice. Ozbiljno. Album nazvan "Songs Of Disappearance" je samo na prvi pogled tipičan - neobično je što na njemu čujemo samo pjev ptica., ništa više. One su domaće, sve s tog kontinenta, i sve redom ugrožene.

Anthony Albrecht producent je tog albuma, kojeg je stvorio sa svojom umjetničkom organizacijom Bowerbird Collective. Na njemu je naznačeno kako se danas smatra da je jedna svakih šest domaćih vrsta ptica ugrožena.

Na albumu su zvuci koje prioizvode čak 53 takve vrste. Medijima je rekao kako ni u najluđim snovima nije mogao očekivati da će album postati popularan, a kamoli da će se prodati u tako velikom broju, piše National Public Radio.

- Ima tu zaista neobičnih zvukova. Recimo, zvuk pjeva Zlatnog grmovnjaka zvuči kao nekakav specijalni efekt koji bi pratio kakvu zraku smrti u znanstveno-fantastičnom filmu iz 70-ih. No, tu je i zvuk pjeva Božićne fregate, koji zaista zvuče bizarno. S druge strane, kad ljudi čuju goluba kažu kako su mislili da to nije ptica, nego neki čovjek koji proizvodi čudne zvukove - kaže Sean Dooley iz organizacije Birdlife Australia.

Upravo njoj namijenjen je sav prihod od prodaje ovog albuma, a iskoristit će ga za daljnje pritiske na vladu, za koju smatraju da mora odlučnije poraditi na zaštiti ptica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:46