SAD JE PRAVO VRIJEME

Kako napraviti kućicu za ptice i gdje je postaviti? Evo nekoliko genijalnih ideja!

Mogu se kupiti gotove, ali ih zaista nije teško napraviti. Bitno je samo da su vani u vrijeme kada ptice savijaju gnijezda
 BIOM

Kućice za ptice su lijep ukras, ali i za naše pernate prijatelje mjesto gdje mogu sagraditi svoja gnijezda. Mogu se kupiti mnoge gotove, ali ih nije teško ni napraviti. Iz udruge BIOM kažu kako je dovoljan materijal malo jele i smreke, a idealna je za sjenice, vrapce, brgljeza, muharice, mrku crvenrepku i palčića. Savjetuju da se postavi vani već negdje tijekom zime, kako bi se mogla koristiti tijekom toplijih mjeseca.

Kućica za ptice mali je dom za naše pernate susjede. Mjesto je to gdje će ptice sagraditi svoje gnijezdo, zaštićene od vremenskih neprilika i nepoželjnih gostiju. Zbog uništavanja njihovih prirodnih staništa, pticama nedostaje mjesta za gniježđenje. Rušenjem starih stabala i obnovom kuća nestaju prirodne duplje koje ptice koriste za gradnju gnijezda. Stoga gradnjom jednostavnih drvenih kućica pomažemo pticama u gniježđenju. Time pticama osiguravamo idealno mjesto za najbitniju godišnju aktivnost, a to je othranjivanje mladunaca.

Ovakvu kućicu ptice će u proljeće ispuniti gnijezdom. Na njezino dno naslagat će biljni materijal koji će tvoriti košaricu za polaganje jaja. Kako bi mladuncima bilo toplije i udobnije neke će ptice gnijezdo obložiti sakupljenom dlakom ili perjem. Sve te dijelove unosit će u kućicu jedan po jedan kroz kružni otvor s prednje strane. Ubrzani promet kroz prozorčić odvijat će se i nakon što se ptići izvale iz jaja jer će im roditelji stalno donositi svježu hranu. Nakon što svi ptići narastu i izlete iz kućice, ptice se više neće imati potrebu vraćati u nju, ali će ih spremno čekati do iduće godine.

Ovaj dizajn namijenjen je malim vrstama sekundarnih dupljašica, ptica koje gnijezde u dupljama, ali ih ne mogu same izdubiti. Veličina, oblik, materijal i ono najbitnije, promjer prozorčića, određuju koje će se ptice naseliti u nju. Ova će kućica biti privlačna sjenicama, vrapcima, brgljezu, muharicama, mrkoj crvenrepki i palčiću. Koja ptica će zauzeti kućicu ovisi o visini na koju će biti postavljena, blizini šume, okolnoj vegetaciji i osvijetljenosti. Važno: u kućicu ne stavljamo hranu jer nije namijenjena za hranjenje ptica. Postoje hranilice koje se bitno razlikuju izgledom.

image
BIOM

Kod postavljanja kućice treba se pridržavati nekoliko smjernica. Dobro mjesto za kućicu je ondje gdje neće biti izravno izložena Suncu, gdje nije na dohvat šape znatiželjnih ljubimaca i gdje postoji prirodni zaklon u obliku krošnje stabla ili grmlja. Kućica se može postaviti na stablo ili na zid. Ako je kućica na stablu potrebno ju je postaviti na deblo, a ako je na zidu neka stoji ispod nadstrešnice. Dvije rupice na stražnjoj produženoj dasci predviđene su za provlačenje žice ili čavala kojima se kućica može učvrstiti. Kućicu je potrebno učvrstiti kako ju vjetar ne bi ljuljao. Vrijeme postavljanja kućice mora biti prije sezone gniježđenja, idealno prije ožujka, kako bi ptice zatekle spremnu kućicu.

Ovakva kućica ne zahtijeva puno brige. Dovoljno je osigurati da se nalazi na povoljnom mjestu i provjeriti ima li kakvih uljeza prije nego dođu ptice. Ujesen je potrebno izvaditi iskorišteno gnijezdo i očistiti je od biljnih ostataka kako ne bi trunuli preko zime. Po želji, kućica se može prelakirati ili obojiti kako bi se produljio njezin životni vijek. Na krov kućice, preko pregiba, može se postaviti i komad ljepenke kako bi se osiguralo da ne ulazi voda. Vodite računa i o tome postoji li opasnost od predatora. Kućne mačke su u urbanim sredinama najveći problem za ptice, stoga im treba onemogućiti pristup kućici. Najlakše ih je spriječiti tako da se u krov i u bočnu stranu zabiju dva čavlića koje se poveže žicom tako da se krov ne može otvoriti.

Da je neki par ptica zauzeo kućicu znat ćemo po tome što će neprestano unositi materijal za gradnju gnijezda. Od trenutka kad ptice počnu graditi gnijezdo pa sve dok ptići ne izlete iz njega pticama moramo osigurati privatnost. Dok je gradnja u tijeku nije poželjno otvarati krov kućice, a kasnije to možemo činiti samo kako bi provjerili je li sve u redu, ne češće od dvaput tjedno. Ne zavirujte u kućicu osim ako ne primijetite nešto neobično. Svoje nove podstanare promatrajte iz sigurne udaljenosti i upozorite ostale prolaznike da ih ne uznemiruju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:46